„Citadele“ bankas

Į Lietuvos įmonių optimizmą įsiterpia sveiko nerimo gaidelės

Paskelbta

Lietuvos smulkios ir vidutinės įmonės nestokoja optimizmo dėl šalies ekonomikos perspektyvų 2019-aisiais – daugiau nei du trečdaliai jų tikisi tolesnio augimo. Galimo ūkio nuosmukio baiminasi tik kas penkta įmonė.

„Citadele“ banko užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė, kad optimistiškai nusiteikusių įmonių dalis vis dar yra didžiausia: 37 proc. mano, kad kitąmet šalies ekonomika augs ne mažiau nei šiemet, 32 proc. prognozuoja tolesnį augimą kiek lėtesniais tempais.

„Šiuo metu nėra esminių priežasčių nerimauti dėl to, kad šalies ekonomika gali stoti. Ir verslas rodo ryžtą susidoroti su iššūkiais dėl didėjančių išlaidų, kvalifikuoto personalo trūkumo. Toliau auga įmonių investicijos, viešajame sektoriuje irgi tikimasi aktyvesnio Europos Sąjungos lėšų investavimo, tad 2019-ieji, jei tik nebus netikėtų posūkių pasaulio rinkose, šalies ūkiui turėtų būti pozityvūs metai“, – sako „Citadele“ banko Smulkiojo ir vidutinio verslo klientų departamento vadovė Giedrė Kubiliūnienė.

Tvarų ekonomikos augimą artimiausiais metais numato ir Finansų ministerija, kuri atnaujintame ekonominės raidos scenarijuje 2018-2021 metams numatė, jog 2018 metais šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 3,4 proc., vėliau atitinkamai 2,8 proc. 2019 metais ir 2,5 proc. 2020 bei 2021 metais.

G. Kubiliūnienė atkreipia dėmesį į dalies Lietuvos įmonių išsakytas pesimistines nuomones dėl ekonomikos plėtros perspektyvų: 13 proc. sakė manančios, kad 2019 metais Lietuva jau gali išgyventi nedidelį ūkio nuosmukį, o 6 proc. prognozuoja krizę.

Pasak banko atstovės, tai rodo, kad bendrovės seka analitikų prognozes ir pasisakymus, jog ekonomikos augimas yra pasiekęs piką, todėl būtų natūralu laukti didesnės ar mažesnės korekcijos.

„Bendrai Lietuvos įmonių nuomonę dėl ekonomikos perspektyvos vertinčiau kaip sveikai santūrią. Tačiau faktas, kad kas penkta bendrovė jau galvoja apie korekciją, leidžia manyti, kad jei ekonomika ją patirs, palyginti nemaža dalis įmonių jai bus geriau pasiruošusi. Panašu, kad mūsų jau patirtos ir išgyventos ekonominės krizės ir jų pamokos buvo išmoktos: į anksčiau ar vėliau ateisiantį sunkmetį, kuris yra neišvengiamas ir cikliškas, išmokstame nenumoti ranka ir jam ruoštis – būtent tai ir yra sveikos ekonomikos požymis“, – sako G. Kubiliūnienė.

Jos nuomone, šalies verslo nuotaikos baigiantis metams gali šiek tiek keistis, nes Vyriausybė ir Seimas dar nepriėmė sprendimo dėl svarbiausio valstybės finansinio dokumento – kitų metų valstybės biudžeto.

„Natūralu, kad verslas tikisi geresnio valdžios supratimo apie tai, kokioje aplinkoje ir kokiomis sąlygomis jam tenka veikti. Be to, kitų metų biudžetas taps svarbiausiu orientyru, kur bus nukreiptos valstybės investicijos, kaip prie tikslų įgyvendinimo galėtų prisidėti ir padėti verslas, todėl pirmiausiai Vyriausybės matymas, o po to ir Seimo veiksmai priimant biudžetą bus stebimi, laukiant teigiamų pokyčių, toliaregiškų sprendimų“, – mano banko atstovė.

Smulkių ir vidutinių įmonių nuotaikas periodiškai matuojanti „Citadele“ kasmet sulaukia panašių atsakymų, kai verslo aplinką paprašytos įvertinti bendrovės tarp didžiausių trukdžių mini didelę mokesčių naštą, taip pat perteklinį biurokratinį verslo reguliavimą, veiklos sąnaudų augimą. Pasak G. Kubiliūnienės, situacija, kaip ir įmonių lūkesčiai dėl verslo sąlygų palengvinimo nesikeičia ir šiemet.

Labai mažų, mažų ir vidutinių Lietuvos įmonių apklausą „Citadele“ banko užsakymu atliko bendrovė „Spinter tyrimai“, tyrimo metu apklaustos 504 įmonės.

Naujausi pranešimai spaudai

Visi pranešimai spaudai