Banka Citadele

Pirkumu skaita un apjoma pieaugums liecina par ekonomikas atveseļošanos

• Pirkumu skaits ar kartēm gada laikā pieaudzis par ceturto daļu
  • Jūlijā būtiski pieaudzis arī pirkumu apjoms, pārsniedzot pat pagājušā gada decembra rādītājus
  • 75% no visiem karšu maksājumiem ir bezkontakta

Gada laikā strauji pieaugusi norēķinu ar kartēm popularitāte – jūlijā vērojams vislielākais pirkumu skaits un arī apjoms šī un pagājušā gada ietvaros, liecina bankas Citadele apkopotā informācija par norēķinu tendencēm.

Pirkumu skaits ar maksājumu kartēm šī gada jūlijā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, audzis par 24%. Norēķinu skaits ar kartēm īpaši palielinājies šī gada vasaras mēnešos.

Jūlijā būtiski pieaudzis arī pirkumu apjoms, pārsniedzot pat pagājušā gada decembra rādītājus, kad tradicionāli ir augstākā klientu aktivitāte. Pirkumu apjoms samazinājās šī gada aprīlī un maijā, savukārt jūlijā jau bija par 14% lielāks, nekā attiecīgajā periodā pērn.

Pirkumu skaita un apjoma pieaugums liecina par ekonomikas atveseļošanos un sabiedrības pozitīvo noskaņojumu.

Norēķini ar maksājumu kartēm gadu no gada kļūst arvien populārāki, taču šogad to veicinājusi pandēmija, kad drošības nolūkos tirgotāji aicināja pircējus arī par nelieliem pirkumiem norēķināties, izmantojot maksājuma kartes.

Bezkontakta norēķinu skaits gada laikā audzis apmēram trīs reizes, līdzīgi ir audzis bezkontakta karšu darījumu apjoms, kas liecina, ka arī lielākiem darījumiem klienti labprāt izvēlas bezkontakta funkcionalitāti. Kopējais bezkontakta darījumu skaita īpatsvars jau ir sasniedzis  75%, liecina bankas Citadele apkopotā informācija par pirkumiem ar maksājumu kartēm.

“Gada laikā nedaudz ir samazinājusies vidējā pirkuma summa, un lielā mērā tas skaidrojams ar pieaugošo bezkontaktu norēķinu popularitāti. Tas liecina par to, ka maksājumi ar karti ir kļuvuši par ikdienas ieradumu – neskatoties uz pirkuma summu.  Šobrīd bieži ar karti maksā arī par sīkiem pirkumiem, jo tā ir ērtāk. Savukārt vēl nesen ar karti apmaksāja lielākus pirkumus, bet par mazajiem norēķinājās ar sīknaudu, netērējot laiku PIN koda ievadīšanai. Tāpat pieaugušas bezkontaktu maksājumu iespējas, jo, piemēram, bez PIN ievades var norēķināties līdz 50 EUR, un jau absolūti visi bankas Citadele apkalpotie POS termināli un kasu sistēmas nodrošina bezkontakta maksājumu pieņemšanu,” skaidro Citadeles karšu un maksājumu daļas vadītājs Andris Lazdiņš.

Drošības nolūkos bankas ir izstrādājušas īpašus algoritmus bezkontakta maksājumiem. Ar Citadele izsniegtajām kartēm bez PIN koda ievadīšanas pēc kārtas var veikt vairākus pirkumus līdz to kopējā summa nepārsniedz PSD2 jeb Otrajā maksājumu pakalpojumu direktīvā noteikto summu.