„Citadele“ bankas

„Citadele“ 2020 m. veiklos rezultatai: 326 tūkst. aktyvių klientų, suteikta 477 mln. eurų finansavimo

Paskelbta

• Veikla suaktyvėjo antrą metų pusmetį; aktyvių klientų skaičius Baltijos šalyse pasiekė 326 tūkst. (4 proc. augimas per metus)
  • Klientams Baltijos šalyse suteikta 477 mln. eurų finansavimo, indėliai išaugo 482 mln. eurų (18 proc. augimas per metus),
  • Užbaigtas SIA „UniCredit Leasing“ įsigijimas Baltijos šalyse, įmonė tęs veiklą kaip „Citadele Leasing“

„Vienas didžiausių praėjusių metų prioritetų buvo pasirūpinti tinkamu klientų ir darbuotojų saugumu, užtikrinti saugų, nenutrūkstamą paslaugų teikimą. Pandemijos iššūkis taip pat pagreitino ir kai kurių skaitmeninių sprendimų, leidžiančių mūsų paslaugomis naudotis nuotoliniu būdu, vystymą. Baltijos šalių gyventojams sudarėme galimybę tapti klientu neatvykus į banko skyrių, pasiūlėme naujus mokėjimų sprendimus e. komercijos verslams bei įvairias bekontakčio atsiskaitymo priemones privatiems klientams, mobiliąją programėlę papildėme naujomis funkcijomis, taip pat sudarome galimybę paraiškas kreditui pateikti ir sutartis pasirašyti internetu. Visa tai leido mūsų privatiems klientams  finansinėmis paslaugomis naudotis saugiai iš namų, o verslo klientams padėjo prisitaikyti prie pasikeitusios verslo aplinkos ir vartotojų poreikių“, – komentuoja „Citadele“ generalinis direktorius Johanas Akerblomas.

Rekordinis aktyvių klientų skaičius

„Citadele“ aktyvių klientų skaičius Baltijos šalyse pasiekė visų laikų rekordą – per metus išaugo 4 proc. ir, 2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis, pasiekė 326 tūkstančius. Klientų, aktyviai besinaudojančių banko mobiliąja programėle ir interneto banku, atitinkamai buvo 143 tūkst. (9 proc. augimas per metus) ir 195 tūkst. (1 proc. augimas).

Pirmasis Baltijos šalyse „Citadele“ bankas praėjusiais metais privatiems klientams pristatė naujos kartos mokėjimo korteles – X korteles. „Esame pripratę prie įvairių paslaugų prenumeratos, tokį modelį norime pritaikyti ir kasdieninėms banko paslaugoms, mokėjimo kortelėms. Pirmieji Baltijos šalyse pasiūlysime klientams naują paslaugos modelį, kuris ilgainiui leis klientams naudotis tik viena kortele ir nebereikės rinktis, kokią – kredito ar debeto – kortelę užsisakyti. Kortelių savybes, kurias klientai galės pasirinkti pagal savo poreikius, nuosekliai tobulinsime, kad galėtume užtikrinti gerąją klientų patirtį, naudojantis kasdienėmis finansinėmis paslaugomis. Klientas galės pasirinkti, ar jam reikalingas kredito limitas, galės be komisinio mokesčio pasiimti tam tikrą sumą grynųjų pinigų eurais bet kurio banko bankomate“, – sako „Citadele“ generalinis direktorius.

Suteikta 477 mln. eurų finansavimo

2020 metais privatiems klientams, smulkioms ir vidutinėms įmonėms bei stambiajam verslui Baltijos šalyse „Citadele“ suteikė 477 mln. eurų finansavimo. Aktyviausias buvo paskutinysis metų ketvirtis – ketvirtojo ketvirčio metu iš viso suteikta 151 mln. eurų finansavimo. Bendras paskolų portfelis 2020 m. pabaigoje siekė 1,541 mlrd. eurų.

Išaugo indėliai, likvidumo ir kapitalo rodikliai išlieka stiprūs

2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis, „Citadele“ indėlių portfelį Baltijos šalyse sudarė 3,671 mlrd. eurų – 12 proc. daugiau nei lyginant su 2019 metais.

COVID-19 pandemijos padariniai turėjo neigiamos įtakos 2020 m. rezultatams – metus „Citadele“ baigė su 3,6 mln. eurų grynuoju pelnu. Tačiau antrą pusmetį paslaugos suaktyvėjo – paskutinį 2020 m. ketvirtį „Citadele“ grynasis pelnas buvo 24,1 mln. eurų. Bankas tikisi, kad finansiniai rodikliai gerės ir 2021-aisiais.

„Citadele“ kapitalo ir likvidumo rodikliai išlieka stiprūs, viršija esamus reikalavimus bankų sektoriui.

Suteiktas aukštesnis kredito reitingas

2020 m. rugsėjo mėn. tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s“ padidino „Citadele“ kredito reitingą iki investicinio lygio – bankui buvo suteiktas stabilios perspektyvos Baa3 reitingas. Šiemet „Moody‘s“ pagerino „Citadele“ suteikto Baa3 reitingo perspektyvą iš stabilios į teigiamą.

Pernai metais „Citadele“ bankas, remiantis tarptautinės bendrovės „Dive Group“ atliktu slapto pirkėjo tyrimu, buvo pripažintas ir vienu geriausiai klientus aptarnaujančiu banku Baltijos šalyse.

Sėkmingai užbaigtas „UniCredit Leasing“ įsigijimas

„Citadele“ užbaigė įsigijimą ir nuo šių metų pradžios tapo SIA „UniCredit Leasing“ (ir jos dukterinės įmonės SIA „UniCredit Insurance Broker“) savininke Baltijos šalyse. SIA „UniCredit Leasing“ nuo vasario mėn. vadinasi SIA „Citadele Leasing“, SIA „UniCredit Insurance Broker“ pervadinta į SIA „CL Insurance Broker“.

Tikimasi, kad įsigijimas turės teigiamos įtakos grupės finansiniams rezultatams 2021 metais. „Kartu su „Citadele Leasing“ sustiprinsime savo pozicijas ir reikšmingai padidinsime turimą savo dalį Baltijos šalių lizingo rinkoje. Ketiname toliau sėkmingai tęsti lizingo produktų kūrimą, teikti aukščiausios kokybės paslaugas ir tapti pirmaujančiu lizingo paslaugų teikėju Baltijos šalyse. Didžiausi šio pokyčio laimėtojai bus mūsų klientai ir verslo partneriai“, – pabrėžia „Citadele“ generalinis direktorius J. Akerblomas.

„Citadele“ banko Lietuvos filialo vadovo Vaidoto Gursko komentaras:

Pernai metų „Citadele“ banko rezultatai Lietuvoje rodo, kad tiek gyventojų, tiek verslo lūkesčiai dėl ateities išliko optimistiški. Ekonomikos kritimas pavasarį buvo laikinas – antrą metų pusmetį jau stebėjome spartų ekonomikos atsigavimą ir metus baigėme su vienu mažiausiu nuosmukiu visoje ES.

Būsto finansavimo rinka po stabtelėjimo pirmosios pandemijos metu taip pat greitai atsigavo ir išliko aktyvi – pernai „Citadele“ banko Lietuvoje išduotų būsto paskolų apimtis, palyginti su 2019 m., išaugo 33 procentais. Panašią dinamiką stebėjome ir verslo finansavime – pavasarį finansavimo apimtys mažėjo dėl rinkose kilusio neapibrėžtumo, tačiau verslo įmonės gan greitai prisitaikė prie naujų darbo sąlygų, ėmė aktyviai ieškoti naujų verslo galimybių ir planuoti naujas investicijas. Taigi nepaisant laikinų ekonomikos korekcijų verslo poreikis dėl finansavimo pernai išliko didelis – mūsų verslo paskolų portfelis Lietuvoje augo net ir pandemijos sąlygomis, ne mažesnį kaip 20 proc. augimą planuojame ir šiemet. Iš viso trijose Baltijos šalyse „Citadele“ planuoja šiemet suteikti iki 1 mlrd. eurų verslo paskolų ir komercinio transporto bei įrangos lizingo finansavimo.

Prognozės dėl bendro ekonomikos augimo šiemet taip pat išlieka optimistinės – prognozuojame, kad BVP augimas Baltijos šalyse sudarys apie 2–3 proc., o 2022-aisiais – 5 procentus. Tačiau, žinoma, augimo prognozes gali koreguoti masinės vakcinacijos rezultatai – kaip greitai pavyks paskiepyti didžiąją dalį visuomenės ir atlaisvinti karantino suvaržymus.

Naujausi pranešimai spaudai

Visi pranešimai spaudai