„Citadele“ bankas

„Citadele“ bankas savo klientams suteikė beveik 1 mlrd. eurų paskolų ir taip prisidėjo prie Baltijos šalių ekonomikos augimo

Paskelbta

• Per pirmuosius devynis šių metų mėnesius „Citadele“ bankas privatiems klientams, smulkiojo, vidutinio ir stambiojo verslo įmonėms Baltijos šalyse suteikė 972 mln. eurų finansavimą. 2022 m. III ketv. suteikta 326 mln. eurų paskolų.
  • Baltijos šalių indėlių bazė per devynis šių metų mėnesius liko stabili – sudarė 3,765 mlrd. eurų.
  • Pasiektas rekordinis, 4 proc. didesnis nei prieš metus, aktyvių klientų skaičius – 373 tūkst.

„Pasaulio ekonomikos situacija išlieka sudėtinga. Trečias ketvirtis pasižymėjo besitęsiančiu infliacijos augimu ir kylančiomis palūkanų normomis, tačiau su klientais pasiekėme solidžių trečio ketvirčio rezultatų. „Citadele“ banko komanda ir toliau aktyviai bendradarbiauja su klientais, siekdama užtikrinti ir didinti verslų atsparumą ekonomikos diktuojamiems iššūkiams. Toliau stebime pokyčius ir prisitaikome prie besikeičiančios aplinkos, kad pasirūpintume tiek klientais, tiek darbuotojais, – sako Johanas Åkerblomas, „Citadele“ generalinis direktorius. – Esame dėkingi klientams už pasitikėjimą – pasiekėme rekordinį klientų skaičių – 373 tūkst., tai yra 4 proc. prieaugis per metus. Taip pat džiaugiamės aktyviu mūsų skaitmeninių finansinių paslaugų naudojimu – mobiliosios programėlės naudotojų skaičius augo 26 proc. ir pasiekė 221 tūkst.

Privatiems klientams, smulkiojo, vidutinio ir stambiojo verslo įmonėms Baltijos šalyse, suteikėme 972 mln. eurų finansavimą.

„Citadele“ bankas klientams per devynis šių metų mėnesius paskolino 972 mln. eurų. 2022 m. III ketv. naujos paskolos sudarė 326 mln. eurų. O paskolų portfelis pasiekė 2,996 mlrd. eurų, tai yra 11 proc. daugiau nei per visus 2021-uosius. Kaip teigia banko generalinis direktorius J. Åkerblomas, portfelio kokybė toliau gerėjo: šių metų III ketv. pabaigoje bendrasis neveiksnių paskolų (NPL) rodiklis siekė 2,9 proc., 2021 m. pabaigoje – 3,3 proc.

Inovacijos ir plėtra

2022 m. trečiąjį ketvirtį „Citadele“ pristatė naują išmaniąją kortelę „X smart KIWIE“, kuria jau naudojasi daugiau nei 5 tūkst. klientų.

Siekdami toliau gerinti klientų patirtį, investuojame į sprendimus, kurie leistų kuo daugiau mūsų smulkiojo ir vidutinio verslo klientų atsidaryti sąskaitą nuotoliniu būdu.

Banko sukurtas elektroninės prekybos sprendimas „Klix“ sparčiai populiarėja ir jį naudojančių prekybininkų skaičius Baltijos šalyse jau perkopė 700. Rugsėjo pabaigoje „Klix“ naudotojų skaičius viršijo 105 tūkst. Be to, „Klix“ turi ir dar daugiau funkcionalumų Lietuvoje – įdiegtas „Pirk dabar, mokėk vėliau“ (Pay Later) sprendimas.

Solidūs finansiniai rezultatai

Solidūs finansiniai rezultatai, kai gautos rekordinės pajamos fiksuoti tiek 2022 m. III ketv., tiek per devynis pirmuosius šių metų mėnesius. Sausio–rugsėjo mėnesiais banko pajamos siekė 121,8 mln. eurų, t.y. 8 proc. daugiau nei prieš metus, o III ketv. veiklos pajamos sudarė 42,1 mln. eurų (9 proc. prieaugis).

„Nors vyrauja didelis tiek geopolitinis, tiek ekonominis neapibrėžtumas, klientai sėkmingai prisitaikė prie iššūkių ir toliau aktyviai investavo į verslo plėtrą, prekybos apimtis augo. Stengiamės ir toliau prisidėti prie šalies ekonomikos augimo, teikdami finansavimą ir  patogius skaitmeninius sprendimus tiek verslui, tiek privatiems klientams“, – sako Darius Burdaitis, „Citadele“ Lietuvos padalinio vadovas.

Laikydamasis atsargaus požiūrio į gana neapibrėžtą makroekonominę perspektyvą, bankas padidino atidėjimus kredito nuostoliams iki 15 mln. eurų per pirmuosius devynis 2022 m. mėnesius (2,3 mln. eurų per III ketv.). „Citadele“ banko grynasis veiklos pelnas per pirmuosius devynis 2022 m. mėnesius siekė 38,1 mln. eurų, o nuosavo kapitalo grąžos rodiklis (ROE) – 12,6 proc. Per III ketv. bankas Baltijos šalyse uždirbo 16,7 mln. grynojo pelno, ROE siekė 16,5 proc.

Klientų indėliai, palyginti su 2021 m. pabaiga, sumažėjo 1 proc. ir 2022 m. Rugsėjo 30 d. sudarė 3,765 mlrd. eurų.

Paskolų ir indėlių santykis 2022 m. rugsėjo 30 d. buvo 80 proc. 2021 m. pabaigoje šis rodiklis siekė 73 proc.

„Citadele“ bankas toliau demonstruoja gerus kapitalo pakankamumo (CAR) ir padengimo likvidžiuoju turtu (LCR) rodiklius. Rugsėjo 30 d. duomenimis, pirmasis siekia 18,1 proc., o antrasis – 167 proc.