„Citadele“ bankas

„Citadele“ aktyviai prisideda prie Baltijos šalių ekonomikos augimo šiemet suteikdama daugiau nei 800 mln. eurų finansavimo

Paskelbta

• Per pirmus devynis 2021 m. mėnesius Baltijos šalyse suteikta 812 mln. eurų finansavimo, Baltijos šalių klientų indėlių portfelis padidėjo 413 mln. eurų
  • Aktyvių klientų skaičius, 2021 m. rugsėjo 30 d. duomenimis, pasiekė 358 tūkst., 11 proc. daugiau nei prieš metus
  • „Moody’s“ padidino „Citadele“ kredito reitingą iki Baa2 (stabili perspektyva)

„Šių metų „Citadele“ rezultatai toliau išlieka stiprūs, kas mums savo ruožtu leidžia klientams užtikrinti daugiau galimybių – suteiktas finansavimas yra rekordiškai aukštas (148 proc. augimas lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai), toliau nuosekliai auga aktyvių klientų skaičius. 38 proc. išaugęs mobiliosios programėlės naudotojų skaičius rodo, kad skaitmeninė transformacija vyksta sėkmingai ir klientai yra pasirengę naudotis skaitmeninėmis finansinėmis paslaugomis. Šių metų trečiąjį ketvirtį taip pat daug dėmesio skyrėme tvariems, inovatyviems projektams kartu su rinkoje lyderiaujančiomis įmonėmis, kaip pvz. mūsų partnerystė su „Helve“ inovacijų akseleratoriumi. Klientams taip pat pasiūlėme daugiau inovatyvių mokėjimo sprendimų – „Citadele Phone POS“, „Google Pay“, – sako Johanas Åkerblomas, „Citadele“ generalinis direktorius.

Suteikta 812 mln. eurų finansavimo

Per pirmus devynis 2021 m. mėnesius klientams (įskaitant privačius klientus, SVV įmones, stambųjį verslą ir lizingo klientus) „Citadele“ bankas suteikė rekordiškai daug naujų paskolų – 812 mln. eurų, 2,5 karto daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Iš jų 261 mln. eurų buvo suteikta trečią šių metų ketvirtį, 11 proc. daugiau lyginant su prieš tai buvusiu ketvirčiu.

Bendra paskolų portfelio vertė 2021 m. rugsėjo 30 d. buvo 2 602 mln. eurų, 69 proc. didesnė nei 2020 m. pabaigoje. Portfelio augimui įtakos turėjo metų pradžioje įsigyta įmonė SIA „UniCredit Leasing“ (dabar – SIA „Citadele Leasing“).

Stiprūs finansiniai rezultatai

Pirmi devyni šių metų mėnesiai pasižymėjo gerais finansiniais rezultatais – grynasis „Citadele“ pelnas Baltijos šalyse siekė 44,7 mln. eurų, kas lėmė 16,3 proc. banko nuosavo kapitalo grąžos (ROE) rodiklį. Grynasis pelnas trečiąjį šių metų ketvirtį buvo 12,2 mln. eurų, trečio ketvirčio ROE – 12,7 procento.

„Citadele“ kapitalo ir likvidumo rodikliai toliau išlieka aukšti: 2021 m. rugsėjo 30 d. duomenimis, kapitalo pakankamumo rodiklis (CAR; įskaičiuojant devynių pirmųjų šių metų mėn. rezultatus) – 19,0 proc., padengimo likvidžiuoju turtu rodiklis (LCR) – 161 procentas.

2021 m. rugsėjo 30 d. klientų indėliai siekė 3 893 mln. eurų, t. y. 6 proc. daugiau lyginant su 2020 m. pabaiga. Baltijos šalių klientų indėliai padidėjo 413 mln. eurų (13 proc. augimas lyginant su 2020 m. pabaiga).

„Moody’s“ pagerino kredito reitingą

Rugsėjo mėn. tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody‘s“ pagerino „Citadele“ banko kredito reitingą į Baa2 (stabili perspektyva) vietoje anksčiau suteikto Baa3 (teigiama perspektyva).

Suteikdama „Citadele“ aukštesnį įvertinimą „Moody‘s“ atsižvelgė į toliau stiprėjusį banko mokumą, reikšmingai sumažintą neveiksnių paskolų dalį, taip pat augantį pelningumą po SIA „UniCredit Leasing“ įsigijimo sandorio ir gerėjusią Baltijos šalių ekonomikos perspektyvą.

200 mln. eurų obligacijų emisija

Lapkričio mėn. „Citadele“ užbaigė 200 mln. eurų privilegijuotųjų, neužtikrintų obligacijų emisiją.  Obligacijos, įvertintos „Moody‘s“ Baa3 reitingu, išleistos penkerių metų laikotarpiui su emitento teise išpirkti jas po ketverių.

„Tai yra istorinis momentas – obligacijų emisija žymi pirmą kartą, kai „Citadele“ išėjo į tarptautines kapitalo rinkas. Šis sandoris liudija stiprėjančias mūsų verslo pozicijas ir prisideda prie mūsų vertinimo tiek Baltijos rinkoje, tiek už jos ribų“, – pabrėžia J. Åkerblomas.

Obligacijos išleistos siekiant užtikrinti minimalių nuosavų lėšų reikalavimą ir įgyvendinti banko atitikimą ateitiems reguliaciniams MREL reikalavimams bankų kapitalui.

„Citadele“ banko Lietuvos filialo vadovo Vaidoto Gursko komentaras:

Trečią šių metų ketvirtį Lietuvoje toliau stebėjome gerėjusias verslo klientų nuotaikas ir stiprėjusius gyventojų lūkesčius dėl ateities, kas lėmė finansavimo apimčių augimą. Verslas aktyviai skolinosi plėtros planams, investiciniams projektams, tuo metu gyventojai buvo aktyvūs tiek skolindamiesi būstui, tiek automobiliams, taip pat kitoms reikmėms.

Iš viso per tris šių metų ketvirčius „Citadele“ grupės įmonės, veikiančios Lietuvoje, klientams Lietuvoje suteikė 353 mln. eurų finansavimo, o bendra paskolų portfelio vertė pasiekė 977 mln. eurų.

Lietuvos gyventojai būstui šiemet skolinosi ne tik aktyviau, bet ir didesnėmis sumomis – vidutinė būsto kredito suma „Citadele“ banke šiemet siekia 100 tūkst. eurų, tuo metu pernai buvo daugiau nei 80 tūkst. eurų. Vidutinės būsto paskolos sumos augimas yra susijęs su pandemijos meto tendencija – gyventojai linkę įsigyti erdvesnį būstą, todėl dažniau renkasi individualius namus, kotedžus, užmiesčio sodybas.

Trečią šių metų ketvirtį „Citadele“ daug dėmesio taip pat skyrė naujiems, inovatyviems sprendimams – Lietuvoje pristatėme smulkiesiems verslininkams skirtą mokėjimų sprendimą „Citadele Phone POS“, leidžiantį telefoną naudoti kaip bekontakčių kortelių skaitytuvą, mažmeninės prekybos atstovams – verslo portalą, leidžiantį matyti visus gaunamus el. mokėjimus, analizuoti el. prekybos ir pardavimų fizinėse vietose rezultatus, automatiškai generuoti sąskaitas faktūras, atlikti lėšų grąžinimą. Tuo metu privatūs bei verslo klientai nuo šio rudens jau gali atsiskaityti ir „Google Pay“.

Investicijas į nuotolinius kanalus tęsiame toliau ir netolimoje ateityje planuojame smulkiesiems Lietuvos verslams pasiūlyti dar vieną inovatyvų skaitmeninį sprendimą – galimybę banko sąskaitą atsidaryti nuotoliniu būdu.

Norėdamas sukurti daugiau vertės privatiems klientams, „Citadele“ bankas toliau plėtoja savo lojalumo programą „X REWARDS“. Klientams kartu su partneriais „Forum Cinemas“ bei sporto klubais „Impuls“ ir „Lemon“ taip pat parengėme išskirtinius pasiūlymus.

Šį rudenį „Citadele“ bankas taip pat su nacionaline plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) pasirašė sutartį dėl papildomo 15,75 mln. eurų portfelio sumos  paskoloms garantuoti. Nuo metų pradžios „Citadele“ bankas jau suteikė 26 mln. eurų finansavimo su INVEGOS portfeline garantija.