„Citadele“ bankas

Būstui Lietuvos gyventojai skolinasi didesnėmis sumomis

Paskelbta

Rekordinis būsto rinkos aktyvumas ir gyventojų lūkesčių NT srityje augimas praėjusiais metais Lietuvoje lėmė didėjusį būsto finansavimo poreikį. „Citadele“ banko statistika rodo, kad vidutinė Lietuvos gyventojams suteiktų būsto paskolų suma pernai buvo 29 proc. didesnė nei 2020-aisiais ir siekė 105 tūkst. eurų. Bendras banko būsto paskolų portfelis Lietuvoje per metus išaugo 65 procentais.

Beveik trečdalis (29 proc.) banko klientų Lietuvoje būstui įsigyti pernai skolinosi daugiau kaip 150 tūkst. eurų, penktadaliui prireikė 120–150 tūkst. eurų paskolos, o 15 proc. suteiktas 100–120 tūkst. eurų finansavimas. Likusi dalis (36 proc.) būstui įsigyti skolinosi mažesnę nei 100 tūkst. eurų sumą.

„Nors būsto rinkos augimas Lietuvoje antrąjį praėjusių metų pusmetį nebebuvo toks spartus lyginant su pirmuoju pusmečiu, poreikis įsigyti būstą šalies didmiesčiuose išliko didelis ir pirmuosius du šių metų mėnesius. Lietuvos gyventojai aktyviai pirko būstą tiek asmeniniams poreikiams, tiek investicijai. Be to, žvalgėsi erdvesnių, patogesnėje miesto vietoje esančių, geresnės kokybės būstų, tai lėmė ir didėjančią vidutinę būsto paskolos vertę. Neatidėlioti sprendimo taip pat skatino augusios statybų, būsto įrengimo kainos bei mažėjusi naujos statybos būsto didžiuosiuose miestuose pasiūla. Karas Ukrainoje aktyvumą būsto finansavimo rinkoje koreguos ir tą jau stebime, tačiau dar anksti įvertinti, kiek ilgai šis sulėtėjimas gali užsitęsti“, – komentuoja „Citadele“ banko filialo Lietuvoje vadovas Darius Burdaitis.

Banko atstovas pažymi, kad aktyviausiai būstas su paskola įsigyjamas Vilniuje ir Kaune, taip pat pajūrio kurortuose. Pastaruosiuose pandemija paskatino lietuvius ieškoti antrojo būsto nuotoliniam darbui, poilsiui ar nuomai. Tuo metu regionuose ir mažesniuose miestuose būstas dažniau įsigyjamas nuosavomis lėšomis.

Vidutiniškai būsto paskolą „Citadele“ banko klientai pernai ėmė 28 metų laikotarpiui. Palyginimui, 2020-aisis vidutinis paskolos laikotarpis buvo trimis metais trumpesnis. Paskolas praėjusiais metais dažniau ėmė susituokę (56 proc.), tačiau vaikų neturintys (53 proc.) gyventojai. Paskolos butams įsigyti buvo imamos maždaug dvigubai dažniau nei individualiems namams.

Registrų centro duomenimis, praėjusieji metai Lietuvoje buvo rekordiniai ne tik pagal sudarytų būsto pardavimo-įsigijimo sandorių skaičių, bet ir pagal būstui įsigyti išleistų pinigų sumą. Iš viso per 2021 metus šalyje buvo sudaryta daugiau kaip 160 tūkst. būsto pardavimo-įsigijimo sandorių – 24 proc. daugiau nei 2020-aisiais. Namų ir butų lietuviai pernai įsigijo už 3,2 mlrd. eurų.

Naujausi pranešimai spaudai

Visi pranešimai spaudai