CBL Asset Management

Bankas Citadele meitas uzņēmums “CBL Asset Management” paraksta ANO atbalstītu deklarāciju par Atbildīgu investīciju principu ievērošanu

“CBL Asset Management” valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis

Bankas Citadele meitas uzņēmums un pensiju pārvaldītājs “CBL Asset Management” ir pievienojies ANO atbalstītai deklarācijai par Atbildīgu investīciju principu ievērošanu. Tādējādi “CBL Asset Management” kļūst par pirmo Latvijā bāzēto pensiju pārvaldes kompāniju, kas ir pievienojusies šai organizācijai un darbosies atbilstoši Atbildīgu investīciju principiem. Tas nozīmē, ka investīciju izvērtējumā “CBL Asset Management” turpmāk pastiprināti ietvers vides, sociālos un korporatīvās pārvaldības faktorus.

“Pensijas fondos uzkrātie līdzekļi ir vieni no lielākajiem aktīviem globālajā ekonomikā. Tas, kur un kā šie līdzekļi tiek ieguldīti, būtiski ietekmē to, kāda uzņēmējdarbība pasaulē attīstās un kādas sekas atstāj gan apkārtējā vidē, gan sabiedrībā. Līdz ar šīs deklarācijas parakstīšanu mēs pievienojamies Apvienoto Nāciju Organizācijas atbalstītai investoru iniciatīvai “Principles for Responsible Investment”, kas ir pasaulē vadošā organizācija investoriem, kas īsteno un veicina atbildīgu investīciju praksi,” saka “CBL Asset Management” valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis.

“Tālu pagātnē ir laiki, kad, izvērtējot, vai uzņēmums ir kreditējams un vai tajā var ieguldīt, tika ņemti vērā tikai finanšu rezultāti un prognozes. Turpinot pilnveidot mūsu aktīvu pārvaldības procesus, redzam, ka  arvien svarīgāk ir arī vērtēt, vai uzņēmums ir ilgtspējīgs ne tikai finanšu faktoros, bet arī attiecībā pret vidi, apkārtējo sabiedrību un paša uzņēmuma pārvaldību. Pasaules piemēri un pētījumi apliecina plašāku ilgtspējas aspektu tiešu ietekmi uz finanšu rezultātiem un attiecīgi ieguldījumu vērtību,” uzsver Kārlis Purgailis.

Organizācijas “Principles for Responsible Investment” (PRI) izpilddirektore Fiona Reinolde (Fiona Reynolds): "Esam priecīgi uzņemt mūsu organizācijā "CBL Asset Management". Pievienojoties "Principles for Responsible Investment", "CBL Asset Management" demonstrē vadošo lomu Latvijas tirgū attiecībā uz apņemšanos izvērtēt vides, sociālos un korporatīvās pārvaldības faktorus, veicot investīcijas. Mēs priecāsimies sadarboties."

Parakstot šo deklarāciju, “CBL Asset Management” apņemas ievērot sešus atbildīgu investīciju principus, kas paredz, ka turpmāk kompānija, izvērtējot un pieņemot lēmumu, kuros uzņēmumos investēt, pastiprināti analizēs arī vides, sociālos un korporatīvās pārvaldības (ESG) faktorus, kā arī veicinās šādu praksi industrijā.

“Ieguldījumu izvērtēšana, ietverot ESG faktorus, ir kā drošības spilvens nākotnei, jo tiek plašāk izvērtēti ar uzņēmuma darbību saistītie riski. Tiek pastiprināti izvērtēta uzņēmumu nefinanšu informācija, kā piemēram, vai uzņēmums varētu apdraudēt vidi, vai pietiekami novērtē klimatu pārmaiņu risku, vai adekvāti attiecas pret darbiniekiem, vai uzņēmumam ir neatkarīga padome u.c. Tiek apskatīti arī daudzi citi vides, sociālie un korporatīvās pārvaldības faktori atbilstoši katras kompānijas darbības specifikai,” skaidro “CBL Asset Management” finanšu tirgus analītiķe un ilgtspējīgu ieguldījumu eksperte Evija Tambaka.

Kā ziņots, “CBL Asset Management” šī gada maijā izveidoja arī Latvijā pirmo pensiju plānu “CBL Ilgtspējīgu iespēju ieguldījumu plāns”, kura pensiju uzkrājumi tiek investēti tādos uzņēmumos, kas ir ilgtspējīgas darbības līderi savā nozarē. Jaunajam pensiju plānam var pieteikties portālā pensija.lv, Latvija.lv, kā arī VSAA nodaļās.

Par “CBL Asset Management”

Bankas Citadele meitas uzņēmums IPAS “CBL Asset Management” ir viena no vadošajām un pieredzējušākajām finanšu aktīvu pārvaldes sabiedrībām Baltijas valstīs. Tā ar investīciju portfeļu pārvaldīšanu nodarbojas jau kopš 2002. gada. Savukārt kopš 2003. gada kā viena no pirmajām Latvijā sāka pārvaldīt pensiju 2. līmeņa uzkrājumus. “CBL Asset Management” ir lielākā pārvaldnieku komanda Latvijā, kas regulāri analizē finanšu un kapitāla tirgus, makroekonomikas tendences un pensiju uzkrājumus iegulda gan vērienīgos starptautiskos un vietējos Latvijas uzņēmumos, gan arī dažādu valstu obligācijās.