Banka Citadele

Citadele: 9 mēnešos klientiem Baltijā izsniegti aizdevumi 327 miljonu eiro apmērā un depozītu apjoms pieauga par 9 %

• Citadeles aktīvo klientu skaits sasniedza visu laiku augstāko rādītāju - 322 tūkstošus, 8 % pieaugums gada laikā.
  • Baltijas privātpersonu un biznesa klientiem jaunos kredītos 2020. gada 9 mēnešos izsniegti 327 miljoni eiro.
  • Baltijas rezidentu depozīti 2020. gada 9 mēnešos pieauga par 258 miljoniem eiro, 9 % pieaugums salīdzinājumā ar 2019. gada beigām.

Kopumā uzņēmējdarbības noskaņojums šī gada pirmajos deviņos mēnešos ir uzlabojies un klientu aktivitāte pieauga - jaunu piesaistīto klientu skaits sasniedza gandrīz 5 tūkstošus, 55 % vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Aktīvo klientu skaits uz 2020. gada 30. septembri sasniedza 322 tūkstošus klientu, kas ir par 8 % vairāk nekā gadu iepriekš. Klienti arvien vairāk novērtē gan plašo finanšu pakalpojumu klāstu, gan daudzpusīgos bezkontakta maksājumu veidus.

“Kopš marta bankas galvenā uzmanība ir vērsta uz klientu un darbinieku drošību un labsajūtu. Ievērojot visus piesardzības pasākumus vīrusa izplatības ierobežošanai, no 30. septembra klientus atsākām apkalpot pēc iepriekšēja pieraksta. Citadeles darbiniekiem ir nodrošināta Covid-19 veselības apdrošināšana, un lielākā daļa no viņiem strādā attālināti,” saka Johans Akerbloms (Johan Akerblom), Citadeles vadītājs.

Lai arī septembrī ir noslēdzies moratorijs par vienotu banku pieeju aizdevuma atmaksas labvēlības perioda piešķiršanai, Citadele aicina klientus neparedzētu finanšu izaicinājumu gadījumā savlaicīgi vērsties bankā. Katrs gadījums tiks izskatīts individuāli, lai atrastu labāko risinājumu un palīdzētu klientiem īslaicīgās finansiālās grūtībās. Pieprasījums pēc aizdevumu atmaksas labvēlības perioda ir saglabājies salīdzinoši zems – 2500 pieteikumu 2020. gada 9 mēnešos, no kuriem 98 % tika saņemti 2020. gada 1. pusgada laikā. Citadeles Grupas kredītportfeļa kvalitāte ir laba, ar nelielām izmaiņām perioda laikā.

Baltijas privātpersonu un uzņēmumu segmenta klientiem jaunos kredītos izsniegti 327 miljoni eiro

2020. gada deviņos mēnešos Baltijas privātpersonu, MVU un korporatīvā segmenta klientiem jaunos kredītos tika izsniegti 327 miljoni eiro, no kuriem 141 miljons eiro tika izsniegti 2020. gada 3. ceturksnī, divas reizes vairāk nekā 2. ceturksnī. Kopējais aizdevumu portfelis bija 1,537 miljoni eiro, kas ir neliels samazinājums, salīdzinot ar 2019. gada beigām.

Finansējot uzņēmumus, redzam, ka investīcijas infrastruktūrā, medicīnā, ražošanā un izglītībā ir viens no visbiežākajiem un arī veiksmīgākajiem biznesiem, piemēram, vasarā Latvenergo paziņoja par Citadeles pakalpojumu izmantošanu maksājumu karšu darījumiem internetā, pateicoties bankas finansējumam 376 000 eiro apmērā atklāta jaunā Dzirciema aptiekas ēka, kā arī tika svinīgi atklāts Latvijā lielākais daudzdzīvokļu mājas renovācijas projekts - investēti vairāk nekā 3 miljoni eiro, no kuriem vairāk nekā 1,6 miljoni eiro ir bankas Citadele aizdevums, bet pārējā summa ir ALTUM grants. Savukārt septembrī, paplašinot sadarbību ar vienu no tirgus līderiem piena produktu ražošanā Baltijā, Citadele parakstīja līgumu ar Food Union par faktoringa līnijas palielināšanu grupas uzņēmumiem Baltijā; darījuma apmērs – 6,8 miljoni eiro, un kopējais finansējuma apmērs sasniedz gandrīz 15 miljonus eiro.

Klientu depozīti 2020. gada 30. septembrī sasniedza 3,542 miljonus eiro, 8 % pieaugums salīdzinājumā ar 2019. gada beigām, norādot uz klientu bāzes finansiālo stabilitāti.

Klienti novērtē attālinātos finanšu pakalpojumus un inovācijas

Mobilās lietotnes lietotāju un internetbankas klientu skaits pieauga attiecīgi par 18 % un 4 %, sasniedzot 139 tūkstošus aktīvo mobilās lietotnes lietotāju un 192 tūkstošus aktīvo internetbankas klientu.

Reaģējot uz pieaugošo bezkontakta maksāju pieprasījumu, jūlijā Citadele ieviesa maksājumu gredzenus kā papildus bezkontakta maksājuma veidu. X smart kartes šobrīd ir pieejamas arī bērniem un jauniešiem, un X kredītkartēm tika ieviests papildus piedāvājums - Covid-19 apdrošināšana ceļojuma laikā, kā arī esošā apdrošināšana (velosipēdu apdrošināšana un mājas palīdzības komplekts) tika pagarināts līdz gada beigām.

Citadele kredītreitings paaugstināts līdz investīciju pakāpes reitingam

2020. gada 29. septembrī Moody’s paaugstināja Citadeles kredītreitingu, piešķirot Baa3 reitingu ar stabilu nākotnes prognozi. Reitinga paaugstināšanas pamatā galvenokārt ir uzlabojums Citadeles darbības pamatrādītājos un plānotās SIA UniCredit Leasing iegādes ietekme uz bankas kredītprofilu, kā arī augstāka kapitalizācija un slikto kredītu samazināšanās. Šobrīd visas uzraugošo institūciju atļaujas SIA UniCredit Leasing iegādes darījumam ir saņemtas, un to plānots noslēgt 2020. gada beigās, Citadelei iegūstot kontroli 2021. gada janvāra sākumā. Tas dos papildus pozitīvu finansiālu ietekmi 2021. gadā.

Spēcīgi likviditātes un kapitāla rādītāji

Citadele turpina darbību ar kapitāla un likviditātes radītājiem kas būtiski pārsniedz regulatora prasības: 2020. gada 30. septembrī kapitāla pietiekamības rādītājs (CAR) ir 22.2 % un likviditātes seguma rādītāja (LCR) 390 %.

Kaut arī Covid-19 pandēmijas sekas ir negatīvi ietekmējušas 2020. gada 9 mēnešu finanšu rezultātus, 3. ceturkšņa rādītāji un peļņa 8.5 miljonu eiro apmērā liecina par spēcīgu pamatdarbības biznesu.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju.

Līdzās klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un uz mobilā tālruņa numuriem.

Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.