Banka Citadele

Citadele un Nordic Investment Bank piešķīrusi 50 miljonus Preses Nama Kvartāla 1. kārtas attīstīšanai

Ar bankas Citadele un Nordic Investment Bank finansējumu nekustamo īpašumu fondu pārvaldnieks Lords LB Asset Management Rīgā attīstīs ilgtspējīgo un energoefektīvo komerctelpu segmentu, īstenojot Preses Nama Kvartāla būvniecības pirmo kārtu Pārdaugavā.

Preses Nama Kvartāla pirmās kārtas būvniecības izmaksas sasniegs 76,8 miljonus eiro, kas tiks līdzfinansētas ar 25 miljonu eiro aizdevumu no bankas Citadele un līdzvērtīgu aizdevumu no Nordic Investment Bank.

“Rīga un tās apkārtne vienmēr ir bijusi līdere starp Baltijas valstīm liela mēroga nekustamo īpašumu projektu attīstīšanā, taču dažādu iemeslu dēļ ar to realizēšanu nav veicies tik labi. Vairāk nekā puse jeb 52 % Rīgas ofisa telpu ir novecojušas jeb vismaz desmit gadus vecas, kā rezultātā tās nespēj sekot modernās pasaules un ilgstpējīgas vides tendencēm. Tikmēr Lietuvas un Igaunijas galvaspilsētās novecojušu komerctelpu īpatsvars ir vien 30 % apmērā. Latvijā redzam lielu potenciālu attīstīt komercplatību segmentu gan lokāli – vietējiem uzņēmējiem mainot savas darba telpas, gan starptautiski, piesaistot ārzemju uzņēmumus,” atklāj Giedrius Bernotas, projekta attīstītāja fonda “Lords LB Special Fund V” vadītājs.

Preses Nama Kvartāls būs viens no modernākajiem biznesa darījumu centriem Baltijā. Kvartālā līdztekus ofisa ēkām attīstīs arī multifunkcionālu centru, kur atradīsies plašas tirdzniecības un ēdināšanas zonas, fitnesa klubs, medicīnas pakalpojumi, velosipēdu novietne ar remontdarbnīcu, kā arī trīs līmeņu virszemes autostāvvieta. Uz multifunkcionālā centra jumta ieplānota apzaļumota terase, futbola laukums, pielāgojams sporta laukums, kafejnīca un bērnu rotaļlaukums.

“A klases biroju ēka, kas balstīta uz  10 metāla kolonnām būs vienīgā šāda veida ēka Baltijas jūras piekrastē – tādas var atrast Ņujorkā, Londonā un citās metropolēs. Liela vērība tiks pievērsta energoefektivitātei – enerģijas taupīšanas un nākotnes dizaina elementus integrējam kompleksā jau šodien, lai būtu konkurētspējīgi nākamajos 20 gados,” informē projekta attīstītāja fonda “Lords LB Special Fund V” vadītājs.

Preses Nama Kvartāla teritoriju maksimāli pielāgos darbiniekiem, apkaimes iedzīvotājiem un viesiem ar aktīvu dzīvesveidu. Jaunajā biznesa kvartālā dominēs metapilsētas koncepcija, kas apvienos izglītības, kultūras, finanšu darījumu un citas funkcijas.

“Preses Nama Kvartāla celtniecība ir viens no lielākajiem Rīgas pilsētas attīstības projektiem šajā desmitgadē, un tas radīs pozitīvu ietekmi gan vietējiem iedzīvotājiem, gan arī sekmēs Latvijas galvaspilsētas konkurētspēju un atpazīstamību starptautiski. Ilgtspējas veicināšana, vides kvalitātes uzlabošana, inovatīvi, moderni un konkurētspējīgi risinājumi ir daļa no mūsdienīgu uzņēmumu dienaskārtības. Ne velti arī kvartāla pamatakmens vēstījumā kā simbolu nākamajām paaudzēm atstājām viedo gredzenu maksājumu veikšanai. Prieks, ka līdz ar šo projektu Rīgā ienāks pasaules līmeņa inovāciju risinājumi būvniecībā un energoefektivitātes celšanā,” teic Vaidas Žagūnis, Citadeles valdes loceklis un korporatīvo klientu pārvaldības vadītājs Baltijā.

Kvartāla pirmās attīstības kārta biroju centrs tiek būvēts atbilstoši BREEAM Excellent ilgtspējas sertifikācijas prasībām un atbildīs gandrīz nulle enerģijas ēkas standartam. Biznesa centrā būs visaptveroši energoefektivitāti sekmējoši elementi, kas ļaus  samazināt ūdens, elektrības un siltumenerģijas patēriņu. Stāvvietas būs aprīkotas ar  elektroauto uzlādes stacijām, bet uz biroju centra jumta tiks uzstādītas saules baterijas.

“Birojs kā svarīga uzņēmuma kultūras sastāvdaļa joprojām būs aktuāls arī pēc Covid-19. Ņemot vērā, ka organizācijas sāk adaptēt darba laika hibrīdmodeli, prognozējam, ka uzņēmēji varētu izšķirties par labu 10 – 15 % mazākām biroja telpām, taču paceļot kvalitātes prasības. Mūsdienīgs birojs joprojām ir viens no veidiem, kā pozicionēt sevi kā pievilcīgu darba devēju, un tas tuvākajā nākotnē spēlēs daudz svarīgāku lomu, motivējot darbiniekus atgriezties strādāt birojā un piesaistot jaunus profesionāļus,” par tendencēm spriež Giedrius Bernotas.

Lords LB Asset Management ir viens no lielākajiem nekustamo īpašumu fondu pārvaldniekiem Baltijas valstīs ar kopējo aktīvu vērtību 654 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums ir pārstāvēts  Latvijā ar vairākiem nekustamā īpašuma attīstīšanas un apsaimniekošanas fondiem.