Banka Citadele

Vai ievadīt PIN kodu svešā telefonā ir droši? Padomi drošiem maksājumiem

Baltijā ienākot arvien inovatīvākiem risinājumiem maksājumu pieņemšanā un vienlaikus aktivizējoties krāpniekiem, iedzīvotājiem rodas arvien vairāk jautājumu par to drošību, un kā katram par to pārliecināties. Cik droši ir modernie maksājumu risinājumi, un vai var uzticēties tirgotājam, kurš piedāvā pieņemt maksājumu savā viedtālrunī?

“Izstrādājot jaunus un modernus maksājumu risinājumus, ikviena banka drošības parametriem atvēlēs milzīgu lomu. Parasti tas izpaužas, ieguldot līdzekļus lietotnes un citu rīku izstrādes un testēšanas procesos, kā arī pēc tam veicot kvalitātes pārbaudes un maksājumu izsekošanas darbības. Arī Citadele Phone POS izstrādes process aizņēma vairākus gadus, jo tas bija regulēts ar ļoti stingrām prasībām no globālā maksājumu infrastruktūras pārvaldītāja EMVCo. Vēlāk iesaistoties atzītiem starptautiskiem partneriem Visa un Mastercard, praksē tika gūta pārliecība, ka iedzīvotājiem ir pieejama droša vietne, lai norēķinātos tirgotāja viedtālrunī. Arī uz bezkontakta norēķinu iespējām sabiedrība sākumā skatījās skeptiski, taču nu 95 % bankas karšu Latvijā ir aprīkotas ar šo funkciju – cilvēki saprot, ka tas ir droši,” atklāj bankas Citadele valdes loceklis Vladislavs Mironovs. “Modernās tehnoloģijas arvien aktīvāk ienāk Baltijas tirgū, būtiski atvieglojot mūsu ikdienu, taču joprojām jābūt piesardzīgiem, jo krāpnieku kļūst arvien vairāk un viņu metodes arvien profesionālākas.”

Bankas Citadele eksperti sagatavojuši padomus un atbildes uz iedzīvotāju visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, kuri palīdzēs izvērtēt, vai attiecīgais maksājuma risinājums ir pietiekami drošs.

Pievērs uzmanību sadarbības partneriem

Kad runa ir par jauniem, inovatīviem maksājumu pieņemšanas risinājumiem, par kuriem vel nav nācies dzirdēt vai ar kuru izmantošanu saskarieties pirmo reizi, pievērsiet uzmanību atpazīšanās zīmēm un sertifikācijas partneriem. Ja pieejams tikai ierīces nosaukums, aicinām meklēt informāciju uzticamos Interneta avotos un pārliecināties, vai maksājuma risinājuma nodrošinātājs ir atrodams bankas karšu shēmu mājaslapās.

Piemēram, Citadele Phone POS ir vienīgais Visa un Mastercard sertificētais bankas risinājums Baltijā, bet transakciju apstrādi veic Worldline, izmantojot īpašu darījumu kontroles un risku izvērtēšanas tiešsaistes risinājumu. Sadarbojoties ar Visa un Mastercard, ikkatram jaunam partnerim jāveic vairāku kārtu drošības sertifikācija, lai tas tiktu apstiprināts kā oficiāli izmantojams maksājumu rīks, līdz ar to šāda līmeņa partneru klātbūtne ir labs indikators, ka pieejamais risinājums ir ar augstāko drošības līmeni un atbilstību.

Kā var zināt, ka tirgotāja telefons ir drošs?

Banku sertificētos risinājumos tirgotāja mobilajā ierīcē tiek veikta telefona drošības pārbaude. Ja telefonā tiek konstatēta kāda programmatūra, kura varētu veikt datu kopēšanu, tad ar šo telefonu vienkārši nav iespējams veikt karšu darījumus. Šādas pārbaudes tiek veiktas ne tikai instalējot lietotni, bet arī lietotnes izmantošanas laikā.

Tāpat jāuzsver, ka Citadele Phone POS ir pieejams tikai bankas Citadele klientiem. Tas nozīmē, ka šie tirgotāji ir izgājuši attiecīgu atbilstības pārbaudi un ir attiecīgās bankas sadarbības partneri, nevis nejauši ātras peļņas tīkotāji, kas bez savas identitātes atklāšanas ieguvuši šo lietotni. Ja tirgotājs izmanto banku piedāvātos risinājumus, iedzīvotāji var justies krietni drošāk, jo tiek veikts regulārs maksājumu monitorings, un neskaidrību gadījumā visas problēmas var tikt atrisinātas centralizēti.

Vai var izkrāpt naudu, telefonu pietuvinot nelielā attālumā manam telefonam, naudas makam vai somai?

Nē, jo maksājumu kartei vai citam bezkontakta norēķinu līdzeklim jābūt pavisam tuvu maksāšanas pieņemšanas ierīcei vai, vairumā gadījumu, pat tai jāpieskaras. Vēl vairāk, maksājumu gredzeni un telefoni, kas aprīkoti ar iespēju veikt bezkontakta norēķinus, ir aprīkoti ar NFC čipiem, kuru atrašanās vieta atšķiras no modeļa uz modeli. Līdz ar to krāpnieki, kuri sabiedriskajā transportā vai kādā citā publiskā vietā vēlētos nelegāli pieņemt maksājumus, to nevarētu. Turklāt, piemēram, maksājuma gredzens aktivizējas tikai tad, kad dūre ir savilktā pozīcijā, bet telefoniem šie NFC lasītāji būtu jāpozicionē ļoti nelielā attālumā un jātur nekustīgi vismaz pāris sekundes.

Kāpēc PIN koda ievadīšanas logs tirgotāja telefonā izskatās dīvaini?

Iedzīvotāji PIN koda ciparnīcu Citadele Phone POS lietotnē ieraudzīs zīmētā veidā un sajauktā secībā. Šāds izklājums programmēts ar nolūku, lai gadījumā, ja tirgotājs vēlētos krāpties un iegūt jūsu datus pēc pirkstu nospiedumiem vai kādas citas metodes, šis process krāpniekiem būtu maksimāli apgrūtināts.

Kā varu būt drošs, ka tirgotājs neizmanto ekrāna ierakstīšanas opciju, lai nolasītu PIN kodu?

Citadele Phone POS gadījumā ierīce neatļauj ekrāna ierakstīšanu, ekrānšāviņa uzņemšanu vai jebkādas citas aizdomīgas darbības. Tas nozīmē, ka pat, ja tirgotājs centīsies, piemēram, ierakstīt savu video ekrānu, Citadele Phone POS lietotne attiecīgajā brīdī nedarbosies.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un uz mobilā tālruņa numuriem.

Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.