Banka Citadele

Redzams samazinājums preču pasūtīšanai no valstīm ārpus ES

• Eiropas Savienības pieņemtās izmaiņas PVN piemērošanā ārvalstu e-komercijas darījumiem ietekmējušas pircēju paradumus – mazāk iepērkas e-veikalos ārpus ES.
  • Āzijas lieltirgotājs “AliExpress” zaudē līderpozīcijas, un kopš 2021. gada jūlija Latvijas iedzīvotāju pirkumi samazinājušies par 47 %, liecina bankas Citadele dati par pirkumiem interneta.
  • Pagājušajā gadā izmantotākā valsts pakalpojumu platforma attālinātajiem maksājumiem bijusi csdd.lv, reģistrējot 16 % pieaugumu darījumos.

Preču pasūtīšana no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES) strauji zaudē popularitāti, liecina Citadeles dati par veiktajiem pirkumiem internetā. Pasaulē zināmā iepirkšanās vietne “AliExpress” aizvadītā gada laikā zaudējusi līdz šim stabili ieņemtās līderpozīcijas interneta tirgotāju topā Citadeles klientu vidū, turklāt 2022. gada martā lieltirgotāja popularitāte Latvijā kritusies par vairāk nekā pusi. Rezultātā pozīcijas nostiprinājušas ES reģistrētās iepirkšanās vietnes – bestsecret.com un aboutyou.lv.

Ķīnā bāzētais tiešsaistes iepirkšanās veikals “AliExpress” jau ilgus gadus bijis Latvijas iedzīvotāju iecienītākā iepirkšanās vietne internetā. 2020. gadā aliexpress.com pēc Citadeles klientu reģistrēto pirkumu skaita ik mēnesi ierindojās starp trim populārākajām e-komercijas vietnēm Latvijā, taču kopš 2021. gada jūlija Latvijas iedzīvotāju pirkumi Āzijas lieltirgotājā samazinājušies par 47 %, ja salīdzina ar pērnā gada pirmajiem sešiem mēnešiem.  “AliExpress” popularitātes lejupslīde turpinās arī 2022. gadā, par ko liecina 57 % kritums marta mēnesī Latvijā reģistrētajos pirkumos, salīdzinot ar šo pašu laika periodu pirms gada.

“Būtiskais kritums “AliExpress” popularitātē skaidrojams ar ES pieņemtajām izmaiņām PVN piemērošanā e-komercijas darījumiem, kas veikti ārpus ES teritorijas. Šīs izmaiņas stājās spēkā no 1. jūlija, kā rezultātā PVN precēm ārpus ES tirgotājiem jāpiemēro jau no pirmā centa, kā rezultātā sūtījumi ir dārgāki un uz tiem jāgaida ilgāk. Kā rāda dati, tas tiešā veidā atstājis ietekmi uz iedzīvotāju paradumiem, jo cilvēki arvien vairāk iepērkas Eiropas Savienībā reģistrētos veikalos. Tomēr nav izslēgts, ka iepirkšanās Ķīnas un citos ārpus ES e-veikalos atgriezīsies savās pozīcijās, cilvēkiem pielāgojoties pašreizējam regulējumam un saprotot, ka deklarēt preces muitā nav pārāk sarežģīti,” atklāj bankas Citadele Karšu un norēķinu daļas vadītājs Andris Lazdiņš.

Ķīnas tiešsaistes tirgotāja vietu 2021. gada iecienītāko e-komercijas platformu topā aizņēmušas dažādas starpvalstu naudas sūtīšanas platformas – “Transfergo” un “Paysend”.

Par populārāko apģērbu pasūtīšanas vietni Latvijas iedzīvotāju vidū aiz “AliExpress” kļuvusi bestsecret.com, kas reģistrēto pirkumu skaita ziņā apsteigusi aboutyou.lv, kā arī asos.com, liecina bankas Citadele dati par 2021. gadu.

Visbiežāk izmantotākā valsts pakalpojumu platforma attālinātajiem maksājumiem 2021. gadā bijusi csdd.lv, reģistrējot 16 % pieaugumu pirkumos, ja salīdzina ar iespēto 2020. gadā.

Neskatoties uz to, ka Covid-19 ierobežojumi Latvijā ir atcelti un saslimstība mazinās, iedzīvotāji joprojām turpina pasūtīt pārtiku internetā – 2022. gada martā Rimi e-veikalā cilvēki iztērējuši par 6 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Ņemot vērā faktu, ka “Android” operētājsistēmas viedtālruņu lietotāju Latvijā ir krietni vairāk nekā “Apple” cienītāju, izceļams ir fakts, ka “Apple Store” aplikāciju tirgusplacī veiktie maksājumi martā vairāk nekā trīs reizes pārsnieguši “Google Play” maksājumus.