Banka Citadele

Trešdaļai studentu nav regulāru ienākumu, katru piekto uztur vecāki

Katram trešajam studentam Latvijā nav regulāru ienākumu, un katrs piektais jeb 21 % kā galveno ienākumu avotu min vecāku atbalstu, noskaidrots bankas Citadele veiktajā pētījumā par jauniešu finanšu paradumiem Latvijā.

Aptaujājot studentus un jaunos pieaugušos, noskaidrojies, ka regulāri ienākumi ir 58 % studentu un 84 % jauno pieaugušo, kamēr bez regulāriem ienākumiem dzīvo aptuveni trešdaļa jeb 30 % studentu, kā arī katrs desmitais jaunais pieaugušais vecumā no 24 līdz 29 gadiem, secināts pētījumā.

Precizējot savus ienākumu avotus, 81 % studentu atklāj, ka saņem algu un 21 % –  vecāku atbalstu; vēl 16 % saņem stipendiju, 10 % – pabalstu, savukārt 9 % regulāri pārdod sev vairs nevajadzīgas lietas tirgošanās platformās, piemēram, “Andele mandele”, ss.lv un citviet.

“Studiju periods ir tas brīdis, kad jaunieši mēdz sākt patstāvīgu dzīvi, un tas nāk komplektā ar pilnvērtīgu attiecību uzsākšanu arī ar finansēm – pārtika, dzīvesvietas izdevumi, telekomunikāciju rēķini un citi maksājumi, ar kuriem jaunie cilvēki var sastapties pirmo reizi. Lai uzlabotu savu finanšu situāciju, katram būtu nepieciešams veikt savu ikmēneša izdevumu auditu un kategorizēt izdevumus, lai pēc tam identificētu iespējas ietaupīt. Inflācija un cenu kāpums nozīmē, ka līdzņemšanas kafija, elektroskūteru īre un citas ekstras, no kurām ikdienā varam atteikties, mēneša griezumā var noapaļoties desmitos eiro lielos izdevumos, kas ir pietiekami būtiski, ja runā par ietaupījumu veidošanu.” norāda Anna Fišere-Kaļķe, Citadeles meitas sabiedrības AS “CBL Atklātais pensiju fonds” valdes priekšsēdētāja un AAS "CBL Life" valdes priekšsēdētāja.

Starp aptaujātajiem studentiem 28 % atzīst, ka viņu iknedēļas ienākumi sastāda starp 101 un 200 eiro, bet 26 % katru nedēļu saņem vairāk par 200 eiro. 12 % iztiek ar 51 – 100 eiro lielu summu, kamēr 6 % saņem starp 10 un 50 eiro. Līdz 10 eiro nedēļā saņem 3 % aptaujāto studentu Latvijā.

“Katrs pirkums jāizvērtē kā investīcijas – vai attiecīgais pirkums ir nepieciešams ilgtermiņā, turklāt iespējas ietaupīt ir ik uz stūra. Piemēram, iepērkoties internetā, izvērtē vairāku pārdevēju piedāvājumu, lai atrastu lētākas alternatīvas, vai, apmeklējot trenažieru zāli, neaizmirsti paņemt ūdeni no mājām – veikalā 5l ūdens vari iegādāties par aptuveni eiro, kamēr sporta zālē samaksāsi vairāk par tikai litru ūdens. Ja aktīvi sporto, šādi varēsi ietaupīt padsmit eiro mēnesī,” taupīšanas piemērus izceļ Fišere-Kaļķe.

Vērtējot savus ienākumus, vairums, proti, 54 % studentu tos atzīst kā pietiekamus, bet 38 % kā mazus vai nepietiekamus. Tikai 2 % savus ienākumus klasificē kā lielus, savukārt 6 % bijis grūti izvērtēt savu ienākumu apjomu.

Pētījumu par bērnu finanšu paradumiem banka Citadele veica 2021. gada nogalē sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, tiešsaistē aptaujājot 610 bērnus, jauniešus un jaunos pieaugušos vecumā no 12 līdz 29 gadiem.