Banka Citadele

Banka dāvinās 100 eiro nodokļu nomaksai

Citadele Index pētījuma rezultāti rāda, ka Latvijas uzņēmēji situāciju ar nodokļu likmēm vērtē kā neapmierinošu, turpretim ēnu ekonomikai ir tendence samazināties. Lai atbalstītu uzņēmēju apņēmību strādāt “tīrā” biznesā, Citadele kā simbolisku atbalstu uzņēmējiem dāvinās 100 eiro nodokļu nomaksai.

“Vēlamies, lai Latvijā ēnu ekonomika samazinātos, tāpēc šis ir kā pateicības žests tiem, kas maksā nodokļus. Uzņēmēju pētījums arī norāda, ka nodokļu likmju jautājums ir sakarsis, un valdībai tas būtu saprātīgi jārisina, veidojot dialogu ar uzņēmējiem,” saka bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile. Lai sniegtu uzņēmējiem morālo atbalstu veidot "tīru" biznesu, Citadele ir uzsākusi programmu, kur banka pēc pusgada sadarbības ikvienam jaunajam klientam – uzņēmējam – ieskaitīs kontā 100 eiro nodokļu samaksai.

Uzņēmējiem pašreizējā situācijā Latvijā visvairāk neapmierina nodokļu likmes – raugoties no sava uzņēmuma pozīcijām, 85% atzina, ka viņus neapmierina pašreizējās nodokļu likmes; ar tām apmierināti ir tikai 11% uzņēmēju. Prognozējot tuvāko gadu, vairāk nekā puse – 54% – uzņēmēju paredz, ka situācija ar nodokļu likmēm pasliktināsies.

Situāciju ar nodokļu administrēšanu un samaksas kārtību valstī uzņēmēji uzskata par krietni labāku nekā pašas nodokļu likmes. Ar nodokļu administrēšanu Latvijā ir apmierināti 47% uzņēmēju, bet nav apmierināti – 48%. Šajā jautājumā 70% uzņēmēju atzina, ka tuvākā gada laikā negaida pārmaiņas nodokļu administrēšanas jomā.

Lai arī nodokļu slogs uzņēmējiem ir liels, ēnu ekonomikai ir tendence samazināties. Vēl vasarā 12% uzņēmēju uzskatīja, ka viņu nozarē ēnu ekonomika nepastāv vispār, savukārt gada nogalē par to bija pārliecināti jau 17%. Savukārt samazinājies to uzņēmēju skaits, kas uzskata, ka ēnu ekonomika viņu nozarē ir liela – no 25% vasarā līdz 22% gada nogalē.

Banka Citadele ir paziņojusi, ka ikvienam jaunajam klientam, kurš atvērs sava uzņēmuma norēķinu kontu bankā un sešus mēnešus no tā maksās nodokļus, septītajā mēnesī saņems dāvanu no bankas – 100 eiro nodokļu nomaksai.

Citadele Index ir pētījums, ko banka Citadele Latvijā veic kopš 2004. gada. Katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, tā rezultātā no pirmavota iegūstot uzticamu ieskatu par ekonomisko stāvokli valstī, nozarē un uzņēmumā un prognozi nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.