Banka Citadele

Martā par 53% audzis pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem ar Altum garantiju

Bankā Citadele martā bija vērojama īpaši liela interese par hipotekārajiem kredītiem ar valsts garantiju. Martā gandrīz katrs otrais aizdevuma pieteikums mājokļa iegādei ir ar Altum garantiju. Īpaši lielu interesi izrāda ģimenes ar bērniem.

Ja iepriekš Altum garantiju mājokļa iegādei varēja saņemt tikai ģimenes ar bērniem līdz 23 gadu vecumam, tad no šī gada 1. marta ir paplašināts mājokļu garantijas programmas saņēmēju loks – valsts atbalstu mājokļa iegādei var saņemt arī jaunie speciālisti, proti, tie, kas ieguvuši vidējo profesionālo vai augstāko izglītību un viņu vecums nepārsniedz 35 gadus.

Mājokļu garantijas programmas saņēmējus raksturo bankas Citadele valdes loceklis Vladislavs Mironovs: “Pēc Citadeles datiem martā mājokļu garantijas ir pieprasītas no gados jaunākiem iedzīvotājiem. Ja vidējais hipotekārā kredīta bez valsts garantijas pieteicējs ir 39 gadus vecs, tad ģimenes ar bērniem, kas piesakās hipotekārajam kredītam ar valsts garantiju, pārstāvja vidējais vecums ir 36 gadi, jaunā speciālista – 29 gadi. Vienlīdz aktīvi kredīta pieteicēji ir gan vīrieši, gan sievietes.”

“Atšķiras arī, kādi mājokļi ir vairāk pieprasīti iegādei ar dažāda veida hipotekāro kredītu. Kopumā ar standarta hipotekāriem kredītiem visbiežāk izgādājas sērijveida dzīvokļus agrāk celtās mājās (37% kredītu pieteikumu), pēc tam seko dzīvokļi jaunajos projektos (22%). Nedaudz citāda aina iezīmējas kredītu pieteikumos ar Altum garantiju, kur vienlīdz lielu interesi raisa gan jaunie, gan sērijveida dzīvokļi (35%), turklāt šeit vērojama arī pieaugoša interese par privātmājām (27% kredītu pieteikumu). Lielāka interese par hipotekārajiem kredītiem ir no rīdziniekiem – pieteikumi citās Latvijas pilsētās un reģionos kopumā veido 42% no pieteikumu skaita,” secina V. Mironovs.

“Altum garantija ir labs risinājums situācijā, kad ir stabili ienākumi, kas ļauj uzņemties kredītsaistības mājokļa iegādei, bet nepietiek uzkrājumu pirmajai iemaksai,” saka Altum valdes locekle Inese Zīle. Līdz ar to ir iespēja saņemt finansējumu līdz pat 95% no īpašuma vērtības. Inese Zīle uzsver arī citas programmas priekšrocības, proti, garantijas saņemšanas mehānisms ir saņēmējiem maksimāli ērts, jo to var saņemt dažu dienu laikā savā bankā. Personām, kas vēlas iegādāties mājokli, jādodas uz banku, banka izvērtē hipotekārā aizdevuma pieteikumu un, ja nepieciešams, vēršas Altum pēc garantijas.

Par Altum programmu hipotekārajiem kredītiem: Kredītam ar valsts atbalstu iespējams pieteikties, ja kredīta mērķis ir mājokļa iegāde vai būvniecība; klients iepriekš nav izmantojis valsts atbalsta programmu mājokļa iegādē; klienta apgādībā ir vismaz viens bērns, kurš nav sasniedzis 24 gadu vecumu un dzīvo kopā ar viņu, vai arī klients klasificējas kā jaunais speciālists, proti, ieguvis vidējo profesionālo vai augstāko izglītību un viņa vecums nepārsniedz 35 gadus.

Kāpēc izmantot Altum garantiju mājokļa iegādes aizdevumam?

1) Ģimenēm ar bērniem ir iespēja saņemt aizdevumu ar samazinātu pirmo iemaksu. Persona, kuras apgādībā ir viens bērns, var saņemt ALTUM garantiju 10% apmērā no aizdevuma summas (maksimālais apmērs 10 tūkstoši eiro), ar diviem bērniem – 15% apmērā (līdz 15 tūkstošiem eiro), ar trīs vai vairāk bērniem – 20% apmērā (līdz 20 tūkstošiem eiro). Ģimenes ar bērniem, iegādājoties mājokli ar Altum garantētu aizdevumu, var saņemt atlaidi zemesgrāmatu nodevām nekustamā īpašuma un ķīlas reģistrācijai – valsts nodeva par īpašuma tiesību maiņu tiek samazināta no 2% uz 0,5% un nav jāmaksā valsts nodeva par hipotēkas/ ķīlas reģistrēšanu.

2) Jaunajiem speciālistiem ir iespēja saņemt garantiju mājokļa iegādei 20% apmērā no aizdevuma summas, garantijas apmēram nepārsniedz 50 000 eiro, līdz ar to jaunais speciālists var saņemt aizdevumu ar samazinātu pirmo iemaksu. Piemēram, jaunais speciālists vēlas iegādāties mājokli par 70 000 eiro, un bankas prasītā pirmā iemaksa ir 15% jeb 10 500 eiro. Izmantojot Altum garantiju 10% apmērā (7000 eiro), jaunais speciālists mājokli var iegādāties ar 5% pirmo iemaksu (3500 eiro), ko ir ievērojami vieglāk uzkrāt.

Vairāk par hipotekāro kredītu uzzini šeit.