CBL Asset Management

Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management fondu pārvaldīšanas rezultāti izpelnās globālu atzinību

Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management investīciju direktors un portfeļu pārvaldnieks Zigurds Vaikulis starptautiskās fondu analīzes platformas Citywire reitingos iekļuvis starp labākajiem ieguldījumu stratēģiju pārvaldniekiem pasaulē.

Latvijā reģistrētā ieguldījumu fonda CBL Prudent Opportunities Fund trīs gadu rezultāti ļāvuši septembrī Zigurdam gandrīz 500 pārvaldnieku konkurencē ierindoties starp konservatīvas stratēģijas fondu labākajiem 2 % pārvaldnieku. Fonds CBL Prudent Opportunities Fund trīs gadu laikā ieguldītājiem ir nopelnījis 8.4 %, salīdzinot ar Citywire apzināto pasaulē pieejamo vairāk nekā tūkstoti līdzīgas stratēģijas fondu vidējo atdevi 0.4 % apmērā.

Augstus novērtējumus Citywire reitingos Zigurds izpelnījies arī kā nedaudz riskantākas stratēģijas fonda CBL Optimal Opportunities fund pārvaldnieks.

Kā stāsta Zigurds Vaikulis, CBL Opportunities fondu pārvaldīšanas procesa kodolā ir pirms četriem gadiem pašmājās izveidots matemātisks optimizācijas modelis. Tā mērķis ir izskaitļot labāko iespējamo kombināciju, kādos portfeļos jāiekļauj akcijas un obligācijas no dažādiem pasaules reģioniem un sektoriem. To papildina vērtspapīru atlase, kā arī taktiski lēmumi, atkarībā no pārvaldnieku viedokļa par pasaules ekonomikas un finanšu tirgus perspektīvām.

“Augstās vietas, ko mūsu stratēģiju fondi ieņem dažādos starptautiskos reitingos, ir apliecinājums tam, ka spējam tepat Latvijā radīt globālā mērogā konkurētspējīgus finanšu produktus un procesus. Jebkurš kvalitatīvs produkts prasa relatīvi lielus cilvēku un laika resursu ieguldījumus, un esmu drošs, ka zinošs un izglītots klients to spēj novērtēt. Pēc ļoti līdzīgiem principiem pārvaldām privātos portfeļus, kā arī pensiju plānus. Tā nav sagadīšanās, ka arī tie ir starp atdeves līderiem Latvijā,” uzsver Vaikulis.

Citywire ir Lielbritānijā bāzēta specializēta informācijas aģentūra, kas veido fondu pārvaldnieku reitingus, balstoties uz to ģenerētajiem fondu ienesīguma rādītājiem. Profesionāli un zinoši investori izmanto Citywire informāciju, lai izvēlētos fondus savu līdzekļu pārvaldīšanai.

CBL Opportunities fondu mērķis ir panākt ilgtermiņa kapitāla pieaugumu, investējot galvenokārt citu ieguldījumu fondu apliecībās, dažādās finanšu aktīvu klasēs (akcijās, obligācijās u.c.) dažādos pasaules reģionos. Fonda daļas var iegādāties jebkurš investors, kas vēlas ieguldīt brīvos finanšu līdzekļus.