Banka Citadele

Padomi senioriem, kā apgūt digitālās prasmes, no apavu meistara ar 60 gadu stāžu

Sabiedrības digitālās prasmes pandēmijas laikā ir uzlabojušās, tomēr senioriem dažādu digitālo rīku lietošana joprojām mēdz sagādāt ievērojamu satraukumu. “Galvenais ir darīt un mēģināt! No interneta nav jābaidās, tā ir neierobežotu iespēju vieta,” ir pārliecināts apavu meistars ar ļoti cienījamu 60 gadu stāžu Ivars Burakēvičs.

Daudzi noteikti viņu pazīst kā apavu ekspertu no Rīgas - strādājis apavu ateljē Elegants par meistaru, vēlāk kļuvis par vadītāju, bet laikam ejot, kļuvis arī par ekspertu pie kura pēc padoma vēršas apavu pieviltie klienti. Šoreiz Ivars gan stāsta par savu pieredzi, kā senioriem apgūt internetu un nebaidīties izmantot dažādus pakalpojumus attālināti.

Ivara Burakēviča padomi:

Nebaidīties no jaunā un mēģināt

“Ikvienam – gan jauniešiem, gan senioriem – visgrūtāk ir nevis apgūt jaunas lietas, bet saņemties spert pirmo soli, jo nezināmais vienmēr baida.. Atslēgas vārds ir – darīt. Kad apgūti datora un viedtelefona pamata lietošanas principi, var mācīties lietot attālinātos pakalpojumus.”

Atrast personīgo motivāciju

“Mans galvenais dzinulis - iespēja sarunāties ar mazbērniem viņiem saprotamā valodā, diskutēt par viņiem interesējošiem tematiem. Zināšanas par bankas inovatīvo risinājumu izmantošanu ir ne tikai man noderīgas, bet būs arī kā sarunu temats, jo liela daļa pakalpojumu ir balstīti uz aplikāciju, digitālajiem jauninājumiem – lietām, kuras jaunus cilvēkus interesē. Savukārt man pašam pakalpojumu izmantošana palīdz  arī  ietaupīt laiku, darīt lietas efektīvi un pašam pieņemt lēmumus, lai varētu vairāk laika pavadīt kopā ar sievu un pārējiem ģimenes locekļiem.”

Spert soli tālāk – turpināt mācīties

“Manuprāt, ir svarīgi neapstāties pie jau sasniegtā un turpināt izaugsmi, mācīties. Tā ir iespēja ne vien atvieglot ikdienu, bet arī palikt apritē un nodrošina papildu sarunu tematus. Tā ir iespēja iepazīties ar dažādu informāciju sev ērtā vietā un laikā. Praktiski visiem pakalpojumiem ir lietošanas instrukcijas kā mājaslapās, tā mobilajās lietotnēs – īpaši detalizētas un precīzas tās ir bankām.”

Bērni, mazbērni un klientu apkalpošanas speciālisti var un grib palīdzēt

“Ja māc sajūta, ka tomēr ir kādi neskaidri jautājumi vai kaut ko nevar atrast – vienmēr varu vērsties pie bērniem, mazbērniem vai, piemēram, bankas speciālistiem caur čatu vai zvanu. Arī filiāles joprojām ir atvērtas un pieejamas. Interneta lietošana nenozīmē, ka nav vairs iespējamas klātienes vizītes, tā tikai dod man iespēju taupīt laiku tad, kad varu visu izdarīt pats.”

Izvērtēt un piefiksēt visu sev svarīgo, lai salīdzinātu

“Pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas ir jāizvērtē visa pieejamā informācija no dažādiem pakalpojumu sniedzējiem un dažādiem avotiem. Iesaku pakalpojumu aprakstus izlasīt lēni un mierīgi. Pēc tam sev piefiksēt to aprakstu. Tas palīdzēs pieņemt vispiemērotāko lēmumu.”

Mārtiņa Bērziņa, Citadele e-biznesa daļas vadītāja padomi:

Nebaidīties no nezināšanas un kļūdām

Nereti diskomforta cēlonis ir bailes par kļūdainu darbību iespējamajām sekām un šķietami sarežģīto procesu. Taču, kā rāda pieredze, tiklīdz tiek uzsākta regulāra noteiktu pakalpojumu izmantošana attālināti, tā šķiet ērtāka par iepriekš klātienē saņemto  un “āķis ir lūpā”.”

Apgūt interneta lietošanu telefonā

“Kāpēc, piemēram, internetbankas pakalpojumus vieglāk senioriem būtu apgūt telefonā? Jo mobilajā lietotnē pieejamā informācija ir koncentrēta, un tajā ir pieejami biežāk izmantotie pakalpojumi, savukārt datorā ir pieejama pilnā internetbanka. Ja vieglāk vai ierastāk ir izmantot pilno internetbanku, tā ir pieejama, izmantojot interneta pārlūk programmu, kā datorā, tā viedierīcē.”