Banka Citadele

Daugavpils autobusu parka autobusos uzstādīs karšu maksājumu terminālus

Lai par braucienu sabiedriskajā transportā varētu norēķināties ar bezskaidru naudu, viens no lielākajiem reģionālās nozīmes autobusu pārvadājumu nodrošinātājiem Latvijā SIA Daugavpils autobusu parks šovasar aprīkos autobusus ar maksājumu karšu termināliem, kurus nodrošinās banka Citadele.

No 1. augusta Daugavpils autobusu parks uzstādīs 54 bankas Citadele maksājumu karšu terminālus, kas atkarībā no satiksmes līniju intensitātes tiks izmantoti 61 autobusā. Bezskaidras naudas norēķinu terminālu pieejamība autobusu pasažieriem bija arī viens no priekšnosacījumiem, lai piedalītos Valsts SIA Autotransporta direkcijas izsludinātajā konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālajā satiksmes lotē “Daugavpils, Krāslava”.

“Vēlmi pēc bezskaidras naudas maksājuma iespējām autobusos no pasažieriem esam uzklausījuši gan ikdienas sarunās, gan speciāli šim mērķim veidotā aptaujā. Aptuveni trešdaļa aptaujas respondentu norādīja, ka bankas kartes maksājums viņiem šķistu ērtākais norēķinu risinājums. Atsevišķos autobusos POS termināli jau darbojas, līdz ar to daļa šoferu jau ir iepraktizējušies, pārējos vēl apmācīsim,“ stāsta Daugavpils autobusu parks komercdirektors Artjoms Vengrevičs.

“Sabiedriskā transporta pasažieri no pārvadātāja sagaida mūsdienīgu apkalpošanu, kas ietver arī iespēju ērti un ātri iegādāties biļetes. Attīstot Latvijā modernu, ilgtspējīgu un pieejamu sabiedriskā transporta tīklu, iespēja norēķināties ar maksājuma karti ir viens no pamata elementiem. Tendence ir neapstrīdama, un skaidras naudas darījumu ikdienas norēķinos kļūst arvien mazāk. Nopīkstinot karti, telefonu, viedpulksteni, gredzenu vai jebkuru citu digitālo risinājumu ir daudz ātrāk, ērtāk, un, šobrīd ne mazāk svarīgi, drošāk kā izmantot skaidru naudu. Pie tam, autobusa šoferim nav jākavē savs un pasažieru laiks, rēķinot un izsniedzot atlikumu par braucienu skaidrā naudā,” teic Romas Čereška, Baltijas korporatīvo klientu naudas pārvaldības un tirdzniecības finansēšanas pakalpojumu direkcijas vadītājs bankā Citadele.

Daugavpils autobusu parka komercdirektors atklāj, ka tuvākajā nākotnē saskaņā ar Valsts SIA “Autotransporta direkcija” prasībām un Valsts ieņēmumu dienesta noteikumiem uzņēmums plāno ieviest jaunās paaudzes kases sistēmas ar kases aparāta, POS termināla un validatora funkcijām: “Tā būs moderna sistēma, kas apvienos vairākus rīkus vienā iekārtā un atvieglos dzīvi arī pasažieriem. Tā, piemēram, ļaus cilvēku grupām, kam paredzēti braukšanas atvieglojumi, viegli reģistrēt attiecīgo atlaidi braucienam, noskenējot savu elektronisko ID karti.”

Daugavpils autobusu parks, kas dibināts tālajā 1945. gadā, apkalpo reisus reģionālās vietējās un starppilsētu nozīmes maršrutos, nodrošinot sabiedriskā transporta kustību Daugavpils, Ilūkstes, Dagdas un Krāslavas novados, kā arī savienojot šo novadu centrus ar Rīgas, Rēzeknes, Ludzas un citām Latvijas autoostām. Garākais maršruts “Rīga-Jēkabpils-Preiļi-Dagda” sasniedz teju 266 kilometrus vienā virzienā.