Banka Citadele

Seši noderīgi padomi, lai hobijs kļūtu par biznesu

Hobijs tiek izmantots papildu ienākumu gūšanai – šo līdz ar pandēmijas nestajām pārmaiņām novērojam arvien biežāk. Sākt nodarboties ar mājražošanu, amatniecību, dažādu pakalpojumu sniegšanu, lai tas būtu gan likumīgi, gan patēriņam droši, šodien ērti un ātri var jebkurš. Turklāt lielu daļu no vajadzīgajām reģistrācijām valsts iestādēs un bankā iespējams nokārtot elektroniski.

“Cik garšīga kūka! Vai izcepsi man tādu dzimšanas dienas svinībām?” Vienreiz palūdz draugs, otrreiz radinieks, un gluži neviļus rodas doma, ka paša cepto kūku vai fotosesiju varētu reklamēt un piedāvāt arī plašāk.

Šajā brīdī jāsāk interesēties, kā savu darbību reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kā veikt norēķinus ar klientiem, materiālu vai izejvielu piegādātājiem, kā uzturēt grāmatvedību? Ja ir runa par pārtikas produktu gatavošanu, tad būs jāņem vērā arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās prasības.

Labā ziņa, ka minētie procesi ir salīdzinoši viegli īstenojami saviem spēkiem, bet, protams, var lūgt padomu  arī  speciālistiem. Anna Fišere-Kaļķe, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītāja Baltijā, ir apkopojusi sešus padomus, ar ko sākt, lai spertu pirmos soļus sava biznesa attīstībā. Ne vienam vien bankas klientam šādi papildu ienākumu gūšanas veidi devuši iespēju jaunā kvalitātē turpināt iesākto vai pat kardināli mainījuši dzīvi, kādēļ gan ne arī jums?!

Kāda uzņēmējdarbības forma ir piemērotākā?

Piemērotāko saimnieciskās darbības jomu var noteikt pēc dažiem parametriem – darbības jomas, īpašnieku un darbinieku skaita, kā arī pēc plānoto ienākumu apmēra un nodokļu sloga. Piemērotāko saimnieciskās darbības un nodokļu režīmu var noskaidrot VID mājaslapā.

Iespējams, mājražošanas, amatniecības, radošo pakalpojumu sniegšanas un pārdošanas ideja ir tik pārliecinoša, ka pareiza izvēle uzreiz ir par labu kļūšanai par komersantu, reģistrējot uzņēmumu. Tomēr daudziem sākumā pilnīgi pietiekami ir VID reģistrēt saimniecisko darbību kā fiziskai personai. Turklāt gan vienu, gan otru reģistrāciju var veikt elektroniski, uzņēmuma reģistrācijai izmantojot portālu Latvija.lv, bet saimnieciskās darbības reģistrācijai VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Piemēram, ja šodien kļūsiet par saimnieciskās darbības veicēju, bet pēc gada secināsiet, ka pašreizējais hobijs uzņem aizvien lielākus biznesa apgriezienus, jebkurā brīdī būs iespēja mainīt darbības formu. Jāatceras, ka pamatdarbības veidu jānorāda atbilstoši NACE kodam un sev atbilstošo atradīsiet Lursoft.lv bāzē.

Pats sev grāmatvedis vai meklēt profesionāli?

Neliela iedziļināšanās un VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma ir viegli apgūstama katram saimnieciskās darbības veicējam, tāpat kā Saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāla aizpildīšana. Atliks regulāri attiecīgi aizpildīt nepieciešamos dokumentus un ievērot valstī noteiktos nodokļu nomaksas termiņus. Tomēr vismaz sākumā varat lūgt palīgā grāmatvedi, kurš palīdz apgūt veicamās darbības vai pat, piemēram, ja būsiet saimnieciskās darbības veicējs, jau sākotnēji izvēlēties vienu no tam paredzētajiem nodokļu maksāšanas veidiem. Piemēram, atsevišķām fizisko personu grupām pieejama arī iespēja maksāt samazināto patentmaksu.

Skaidras vai bezskaidras norēķini?

Jau piereģistrējot, piemēram, saimniecisko darbību, vajadzēs izvēlēties, vai klientiem izrakstīsiet tikai rēķinu un samaksu par darbu saņemsiet bankas kontā, vai būs nepieciešami arī skaidras naudas norēķini. Kādus darījumu apliecinošus dokumentus izvēlēsieties izmantot? Fiziskai personai noteikti vieglāk organizēt saimniecisko darbību, ja bankā tai atvēlēts atsevišķs konts, kas arī jāreģistrē VID. Visi izdevumi un ienākumi no šāda konta būs gan vieglāk pārskatāmi, gan ērti varēsiet izsekot naudas plūsmai un samaksāt nodokļus. Kontam var piesaistīt arī bankas karti, ar ko ērti iegādāties, piemēram, saimnieciskajai darbībai nepieciešamos materiālus vai izejvielas.

Vai var kūkas un maizi cept savā virtuvē?

Vienalga, vai mājās cepsiet kūkas, maizi bez ierauga vai gatavosiet šokolādes konfektes, būs jāreģistrējas PVD, kas arī turpmāk uzraudzīs jūsu darbību, lai patērētāji saņemtu drošu pārtiku. Arī šo reģistrāciju iespējams veikt elektroniski, ja ir iespēja parakstīt ar drošu elektronisku parakstu. Daļa no ražotājiem noteiktajām higiēnas prasībām mājas apstākļos ražotai pārtikai ir atvieglotas. Praksē mājražotāji lielākoties atzīst, ka šīs prasības ir viegli izpildāmas, un dažādi gardumi top pašu virtuvē. Ja veiksies ļoti labi, iespējams, vēlāk būs jāmeklē plašākas telpas, piemēram, konditorejas izveidei. Līdz ar to vajadzēs rēķināties arī ar stingrākām PVD prasībām.

Kur un kā pārdot?

Brīdī, kad jūsu rokdarbu, kūku, koka dēlīšu un citu oriģināldarbu pārdošanai ar radu un draugu loku kļūs par šauru, vajadzēs domāt par plašāku tirdzniecību. Jāatceras, ka, lai produkciju pārdotu publiskās vietās, būs nepieciešama attiecīgās pašvaldības atļauja. Pašlaik strauji pieaug e-komercija, un gan reklāmai, gan tirdzniecībai ļoti ērti var izmantot sociālos tīklus. Pirms ķerties klāt pie sava internetveikala izveides, izpētiet, vai tirdzniecībai nav piemērotas jau  esošās tirdzniecības platformas, piemēram, 220.lv Marketplace, vai arī starptautiskās kā Etsy.com, Amazone.com, Shopify.com u.tml. Ja jūsu izvēle būs par labu interneta veikalam, tad jāatceras to VID reģistrēt kā struktūrvienību.

Kā saņemt naudu?

Norēķinu iespējas arī ir plašas, konsultējoties ar bankas speciālistiem, jāizvēlas savam darbības veidam un apgrozījumam piemērotākā. Skaidra nauda arvien retāk mums ir pie rokas, tāpēc klienti visbiežāk izvēlas bezskaidras naudas norēķinus, pat ja tirgosiet savu produkciju tirdziņos klātienē. Var izrakstīt rēķinus, izmantot mobilos bezvadu POS termināļus, maksāt ar karti internetā u.tml. Šobrīd pieejamie e-komercijas risinājumi ir ātri, ērti un vienkārši ieviešami. Kopš pagājušā gada pavasara mazie uzņēmēji un individuālie komersanti ir īpaši iecienījuši mobilos POS un mPOS – mazus un kompaktus maksājumu termināļus, ko ērti paķer līdzi izbraukuma tirdzniecībā, preču un ēdienu piegādei u.c.

Jebkura ideja hobiju pārvērst ienākumu avotā ir apsveicama, un Anna Fišere-Kaļķe atgādina panākumu veiksmes formulu. Pirmkārt, bizness izdosies, ja hobijs ir jūsu sirdslieta un jums ir prieks to darīt. Otrkārt, lai precēm būtu pieprasījums, arī prasmēm jābūt labi attīstītām. Vai vienkāršāk – kūkām jābūt garšīgām. Un, treškārt, nepieciešams atrast tos, kuri ir gatavi maksāt par jūsu hobiju. Visam pāri ir svarīgi neapstāties pie pirmajām grūtībām un ticēt sev. Banka vienmēr ir gatava sniegt padomu un atbalstu, īstenot jūsu sapņus.