Banka Citadele

Stingro ierobežojumu laikā iedzīvotāji aktīvi iepērkas ārpus Latvijas

Pandēmijas trešajā vilnī pieauguši Latvijas iedzīvotāju tēriņi ārpus Latvijas – pēdējo nedēļu laikā liela daļa iedzīvotāju devusies uz ārvalstīm ne tikai nedēļas nogalēs, bet uzturas tur arī darbadienās, liecina maksājumu ar kartēm tendences. Turklāt pirmo reizi pirkumi ārzemju restorānos un ēdināšanas iestādēs pārsniedz Latvijas ēdināšanas iestādēs iztērēto, liecina bankas Citadele karšu maksājumu datu informācija.

Atšķirībā no pirmajiem diviem pandēmijas viļņiem līdz ar stingro ierobežojumu ieviešanu Latvijā pēdējās nedēļās novērojams, ka ievērojami auguši iedzīvotāju tēriņi  kaimiņvalstīs ne tikai nedēļas nogalēs, bet arī darbadienās. Laika posmā no 4. līdz 24. oktobrim Latvijas rezidentu izdarītais pirkumu apjoms nedēļas nogalēs kaimiņvalstīs (Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Krievijā) audzis par 30 %, vidējai pirkumu summai pārsniedzot apjomus, kādi fiksēti ceļojumu sezonas aktīvākajos mēnešos - jūlijā un augustā. Iedzīvotāji tuvākās kaimiņvalstis aktīvi apmeklējuši arī darbadienās, pirkumu summām aizvadīto divu nedēļu laikā augot par 18 %.

“Pandēmijas pirmajos divos viļņos iedzīvotāju tēriņi samazinājās gan Latvijā, gan ārpus tās, un šajā periodā uzkrātais tika tērēts pēc ierobežojumu atcelšanas. Šobrīd redzam, ka cilvēki daudz aktīvāk norēķinus kaimiņvalstīs veic gan nedēļas nogalēs, gan darbadienās, un tas nozīmē, ka, neskatoties uz stingrajiem ierobežojumiem valsts iekšienē, augusi iedzīvotāju mobilitāte ārpus Latvijas robežām. Redzam, ka iedzīvotāji aktīvi iepērkas kaimiņvalstu veikalos un tirdzniecības centros, restorānos, degvielas uzpildes stacijās, kā arī saņem veselības aprūpes pakalpojumus. Spilgtākā tendence - ēdināšanas iestādēs un restorānos iztērētā summa ārzemēs pirmo reizi pārsniegusi vietējā tirgū atstāto, ” atklāj Citadeles karšu un maksājumu daļas vadītājs Andris Lazdiņš.

Kopumā iedzīvotāju tēriņiem Latvijas iekšienē kopš jūnija vērojama lejupejoša tendence, savukārt pirkumiem ārvalstīs pieaugoša, un oktobrī ārpus Latvijas vidēji dienā tiek iztērēts pat vairāk nekā vasaras mēnešos, liecina Citadele karšu maksājumu dati.

Ar stabili lejupejošu tendenci vērojama pirkumu izdarīšana Latvijā – kopš jūlija Citadeles karšu maksājumos fiksēts nepilnu 11 % kritums pirkumiem, kas veikti vietējā tirgū.

Absolūtais rekords tikmēr uzstādīts pirkumiem, kas izdarīti ne tikai tuvējās kaimiņvalstīs, bet ārzemēs kopumā, iedzīvotājiem iepērkoties par 7,5 % vairāk kā līdz šim aktīvākajā periodā augusta mēnesī.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un uz mobilā tālruņa numuriem.

Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.