Banka Citadele

Martā ievērojami pieaudzis pirkumu un no bankomātiem izņemtās naudas apjoms

• Martā iepirkšanās intensitāte ir atgriezusies un sasniegts arī augstākais skaidras naudas izņemšanas apjoms no bankomātiem.
  • Lielākais pieaugums vērojams pirkumos interneta veikalos, kas kopš decembra pieaudzis par 20 %, un salīdzinot ar 2020. gada martu – teju dubultojies.
  • Martā pieaugusi arī klientu interese par viesnīcu un viesu māju pakalpojumu izmantošanu.

Citadeles maksājumu karšu dati liecina, ka martā pirkumu apjoms ievērojami pieaudzis. Pagājušā gada decembrī, pirms iepirkšanās ierobežojumu ieviešanas, tika sasniegts rekord augsts pirkumu apjoms Citadeles vēsturē, savukārt janvāra un februāra mēnesī pirkumu apjoms samazinājās. Ja Citadeles vēsturē 2020. gada decembris bija mēnesis ar visaugstāko pirkumu apjomu, tad šī gada marts ir otrs rekorda mēnesis.

Lielākais pieaugums vērojams pirkumos interneta veikalos, kas kopš decembra pieaudzis par 20 %, un salīdzinot ar 2020. gada martu – teju dubultojies. Dati liecina, ka pagājušā gada laikā pakāpeniski pieaugusi dažādu pakalpojumu izmantošana attālināti, piemēram, maksājumi par veselības aprūpes pakalpojumiem un precēm internetā kopš pagājušā gada janvāra ir trīskāršojušies, pieaugusi arī valsts iestāžu attālināto pakalpojumu izmantošana un telekomunikācijas pakalpojumu izmantošana.

“Kaut arī gada sākumā redzējām pirkumu apjoma samazināšanos, kas bija sagaidāms ierobežojumu dēļ, marts ir atnesis rekorda apjomus gan pirkumos interneta veikalos, gan bija vērojama ļoti liela klientu aktivitāte skaidras naudas izņemšanai no bankomātiem. Martā sasniegts augstākais skaidras naudas izņemšanas apjoms no bankomātiem Citadeles vēsturē, ko visdrīzāk arī ir ietekmējusi 500 eiro pabalstu izmaksa par bērniem. Likumsakarīgi, ka pabalstu izmantošana dažādu preču iegādei veicinājusi arī pirkumu apjoma pieaugumu,” skaidro Andris Lazdiņš, Citadeles karšu un norēķinu daļas vadītājs.

Lazdiņš piebilst, ka Citadeles klienti īpaši novērtē iespēju naudas izmaksas veikt jebkuras bankas bankomātā -  bez komisijas maksas X smart kartes klients var izņemt naudu līdz piecām reizēm vai 800 EUR jebkurā bankomātā, līdz ar to klientiem atgādina, ka nav obligāti jāmeklē Citadeles bankomāts.

Lielākais patēriņš vērojams dažādu mazumtirdzniecības preču iegādē internetā, kur gada laikā pirkumu apjoms ir trīskāršojies. Tas liecina, ka liela daļa iedzīvotāju internetā iegādājas ne tikai pirmās nepieciešamības preces, bet gandrīz visu mājsaimniecībā nepieciešamo.

Martā pieaugusi arī klientu interese par viesnīcu un viesu māju pakalpojumu izmantošanu, kas bija samazinājusies rudens un ziemas periodā. Pašreiz pieprasījums līdzvērtīgs pagājušā gada vasaras sākumam, kad tika pamazām atcelti ierobežojumi.