Banka Citadele

Kā samazināt mājsaimniecības izdevumus

Šobrīd, kad dažu produktu iepirkumu grozs lielveikalā maksā vairāk nekā desmit eiro, ir vērts biežāk pārskatīt mājsaimniecības izdevumus, meklējot iespējas ietaupīt. Lai palīdzētu pārskatīt savus tēriņus, Citadeles eksperti ir sagatavojuši vairākus praktiskus padomus.

“Vēsturiski varam redzēt, ka krīzes un kritumi ir bijuši vienmēr, tomēr tiem ir arī viena pozitīva īpašība – tie beidzas un atgriežas ekonomikas atveseļošanās. Tāpat arī šī lejupslīde pāries, tomēr līdz tam ir rūpīgāk jārīkojas ar saviem finanšu līdzekļiem un jāmeklē iespējas, kā ietaupīt vai iegūt papildu līdzekļus. Piemēram, no maksājumu termināļa Citadele Phone POS datiem redzam, ka rudens mēnešos pieaug mājražotāju aktivitāte, kas liecina gan par iedzīvotāju ienākumu vairošanu, gan iepirkšanās paradumiem,” stāsta Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Plāno elektroierīču izmantošanu

Visvairāk elektroenerģijas izmanto ierīces, kuras var darbināt arī naktī, kad elektrības cenas ir zemākas. Piemēram, ūdens sildītājs, veļas mašīna, trauku mašīna utt. Lai nebūtu manuāli jāslēdz ierīces, iegādājies taimeri, ko pievieno kontaktam.

Tāpat aicinām izpētīt elektroenerģijas patēriņu katrā ierīcē, piemēram, iespējams, lētāk būs izmantot mikroviļņu krāsni ierastās cepeškrāsns vietā vai mazgāt drēbes zemākajā temperatūrā, lai ietaupītu uz ūdens uzsildīšanas rēķina.

Atbrīvojies no siltuma zudumiem

Siltuma zudumi ap durvīm, logiem un slikti izolētiem bēniņiem var izmaksāt līdz pat vairākiem simtiem eiro gadā. Izolācijas materiālu uzstādīšana bēniņos un caurvēja aizturētāju uzstādīšana pie durvīm var ievērojami samazināt siltuma zudumus, kas, savukārt, ļauj ietaupīt uz apkures izmaksām. Ja nav iespēja investēt profesionālos materiālos, iespējams ķerties pie sentēvu metodēm ar samitrinātām avīzēm logu starpās un pašgatavotu caurvēja aizturi durvīm.

Rūpējies par savām mantām un īpašumu

Jāatceras, ka ne viss saplēstais ir jāizmet, un, ja par lietām laicīgi rūpēsies, tad tās mazāk plīsīs. Piemēram, auto aprūpe ir jāveic laicīgi, jo vēlāk vairāku mazu izdevumu vietā var nākties vienā piegājienā ieguldīt lielu summu. Tāpat ir īstais laiks ķerties pie prasmju attīstīšanas dažādu lietu labošanā, piemēram, apģērba. Elektroierīču labošanu gan iesakām atstāt profesionāļu ziņā.

Pārskati abonementus

Desmit eiro Netflix, vēl seši Spotify, varbūt  kāda vietējā viedtelevīzija, iespējams vēl kāds aizmirsts abonements, kas katru mēnesi noēd daļu ienākumu; tā abonementu izmaksas salasās līdz ievērojamai summai mēnesī. Ja ir vēlme samazināt ikmēneša izdevumus, ir nepieciešams pārskatīt izmaksas pret ieguvumu – cik bieži katrs pakalpojums tiek lietots un izvērtēt, vai bez tā var iztikt. Tāpat ir vērts paskatīties, vai pakalpojumu sniedzējs nepiedāvā ģimenes kontus, kas būs daudz izdevīgāk nekā katram ģimenes loceklim maksāt pilno maksu.

Četru minūšu dušas izaicinājums

Samazinot karstā ūdens patēriņu, iespējams ievērojami ietaupīt neatkarīgi no tā, vai jūsu mājoklī karstais ūdens tiek sildīts ar privāto ūdens sildītāju vai tas nāk no ēkas centrālās sistēmas. Abos gadījumos iespējams samazināt ūdens uzsildīšanas izmaksas, jo dušā pavadītais laiks kļūst īsāks.

Uzdodiet sev jautājumu: vajag vai gribu?

Bieži nepareizi izmantojam vārdu vajag, kad patiesībā kaut ko vienkārši ļotivēlamies. Ir atšķirība, vai vajadzīgs jauns ziemas mētelis vai to gribas, jo vecais mazliet nolietojies vai apnicis. Tāpēc labāk pirms katra pirkuma uzdot sev jautājumu –  konkrētā lieta ir vajadzība vai vienkārši iegriba?

Uzliec finanses uz diētas

Cik bieži var dzirdēt, ka kāds ir uz diētas, jo vēlas zaudēt, piemēram, 15 kilogramus, tomēr gandrīz nekad nevar dzirdēt, ka kāds apņemas būt uz finanšu diētas un šajā mēnesī samazināt savus izdevumus par 200 eiro. Protams, kā ar jebkuru diētu, tai ir jāpieiet ar nosvērtu prātu, jo drastiska izdevumu nogriešana nestrādās, tāpat kā nestrādā neviena striktā diēta. Pārdomātāka rīkošanās ar finansēm ietver ieradumu maiņu, ko tik vienkārši nemaz nav iespējams izdarīt.

Par Citadeles Grupu

Citadeles misija ir modernizēt finanšu nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. Citadelei Baltijā 2022. gada pirmajā pusgadā bija 368 000 aktīvo klientu, jaunos aizdevumos izsniegti 646 miljoni eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2.9 miljardus, un depozītu apjoms veidoja 3.7 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu, piemēram, mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Citadele pirmā Baltijā privātpersonām sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem. Savukārt uzņēmumi aktīvi izmanto iespēju ne vien atvērt kontu attālināti un pieteikties finansējumam sava biznesa attīstībai, bet arī pieņemt maksājumus ar Citadele Phone POS lietotni un universālo e-komercijas risinājumu Klix.

Banka Citadele ir Grupas mātes uzņēmums Latvijā, un tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.