Banka Citadele

Citadele paaugstina termiņdepozītu likmes

Jau piekto reizi kopš Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmuma par bāzes likmju celšanu Citadele paaugstina termiņdepozītu likmes saviem klientiem visā Baltijā. Likmju palielināšana pozitīvi ietekmēs iedzīvotāju uzkrājumus.

Privātpersonām un juridiskām personām sešu mēnešu termiņdepozīta likme eiro valūtā paaugstināta no 1.0 % uz 1.50 %, deviņu mēnešu likme no 1.10 % uz 1.50 %, savukārt gada un pusotra gada termiņdepozīta likmes no 2.00 % uz 2.50 %. Jaunās likmes ir spēkā no 24. marta.

“Gada sākumā veiktā aptauja par sabiedrības mērķiem šogad norādīja, ka vairāk nekā katrs desmitais plāno sākt veidot uzkrājumu, un augošās noguldījumu likmes tam ir īpaši labvēlīgas, jo klienti var saņemt vairāk par uzkrājumā ievietotajiem naudas līdzekļiem. Likmju pieaugumu veicina Eiropas Centrālās bankas bāzes likmju celšana, kas negatīvi ietekmē iedzīvotāju kredītmaksājumus, savukārt termiņdepozītu likmes – pozitīvi,” skaidro Jānis Mūrnieks, Citadeles Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Privātpersonu uzkrājumiem visos noguldījumu veidos –  kontos uz pieprasījumu (karšu un norēķinu konti), krājkontos un termiņdepozītos ir tendence palielināties, neskatoties uz globālo notikumu ietekmi. Lai arī augstās inflācijas ietekmē pēdējā gada laikā novērojam privātpersonu noguldījumu pieauguma tempu samazinājumu, pieaugums joprojām ir pozitīvs - šī gada februāra beigu noguldījumu apjoms bija par 3.4 % lielāks kā gadu iepriekš, sasniedzot gandrīz 10.3 miljardus eiro. Savukārt uzņēmumu noguldījumu apjoma pieaugums saglabājās salīdzinoši straujš - 18 % pieaugums gada laikā, sasniedzot gandrīz 6.8 miljardus eiro.

Pagaidām visbiežāk izmantotais noguldījumu veids saglabājas konti uz pieprasījumu jeb norēķinu konts – 89 % no privātpersonu noguldījuma apjoma, tomēr, ņemot vērā procentu likmju pieaugumu, varam sagaidīt lielāku interesi pārlikt uzkrājumus uz pelnošākiem instrumentiem – termiņdepozītiem vai krājkontiem.