Banka Citadele

Populārākās vietas māju būvniecībai pagājušajā gadā bija Mārupe, Ķekava, Ādaži

Būvniecības materiālu cenu un pakalpojumu sadārdzinājums aizvadītajā gadā bijis par pamatu privātmāju būvniecības kredīta pieteikuma summas kāpumam, un visbiežāk iedzīvotāji savus mājokļus pērn plānojuši būvēt Mārupē, Ķekavā, kā arī Ādažos, liecina bankas Citadele dati par hipotekāro kredītu pieteikumiem.

Sadārdzinājuma rezultātā vidējā kredīta pieteikuma summa palielinājusies līdz 150 000 eiro, turklāt teju 40 % pieteikumos norādītā nepieciešamā summa bijusi pat lielāka. 2021. gadā pieteikumu skaits, kuru vērtība pārsniegusi 150 tūkstošus, bijis aptuveni 30 %, liecina bankas dati. Kopējais hipotekāro kredītu pieteikumu skaits privātmāju būvniecībai saglabājies tādā pat līmenī kā iepriekšējā gadā.

Iedzīvotāji visbiežāk savas mājas plānojuši būvēt Pierīgā – iecienītākā vieta bijusi Mārupes novadā, aiz kā seko Ķekavas un Ādažu novadi. Reģionos ārpus Pierīgas visbiežāk māju būvniecības finansētas Bauskā, Liepājā un Valmierā.

“Lielākā daļa klientu joprojām izvēlas individuāli izstrādātus projektus un dažādus materiālu piegādātājus, taču vienlaikus ir augusi interese arī par rūpnieciski ražotām, tipveida koka karkasa mājām. Šie projekti nodrošina iespēju samazināt vai pat izslēgt risku, kas saistīts ar materiālu sadārdzinājumu būvniecības laikā, turklāt arī piedāvājums šajā segmentā Latvijā ir audzis, tirgū ienākot būvniekiem, kas līdz šim savu produkciju galvenokārt piedāvājuši Skandināvijas tirgum,” teic Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Mājokļa būvniecības kredītu visbiežāk izvēlas iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 45 gadiem – šī sabiedrības grupa veido aptuveni 40 % no visiem hipotekārajiem kredītiem mājas celtniecībai. Iedzīvotāji vecumā no 23 – 28 gadiem par savas privātmājas būvniecību domā nedaudz retāk (10 % pieteikumu) nekā tie, kam jau pāri 45 gadiem (14 % pieteikumu).

Visbiežāk savu māju būvēt grasās tie, kam ir viens vai divi bērni – šādas ģimenes veido aptuveni 62 % būvniecības kredīta pieteikumu. Tikmēr trīs un vairāk bērni un viņu ģimenes finansējumam pieteikušās 13 % gadījumu.