Banka Citadele

69 % no uzņēmumiem, kuri atver bankas kontu attālināti, ir jaunuzņēmumi

Apkopojot datus par uzņēmumu bankas kontu atvēršanu, secināts, ka 64 % no visiem jaunajiem klientiem 2022. gadā atvēra bankas kontu attālināti. Savukārt 69 % no visiem uzņēmumiem, kuri kontu atvēruši attālināti, ir jaundibināti uzņēmumi, liecina bankas Citadele apkopotā informācija par uzņēmumu kontu atvēršanu.

Visbiežāk, neapmeklējot banku, kontu atver uzņēmēji Rīgā, to īpatsvars pret visiem uzņēmumiem, kuri atvēruši kontu attālināti, ir 44 %. Savukārt citās lielajās pilsētās - Jūrmalā, Jelgavā, Daugavpilī, Liepājā – vērojama līdzvērtīga aktivitāte, proti, vidēji 50 uzņēmumi 2022. gadā ir izmantojuši attālināto konta atvēršanas iespēju.

Bankas apkopotā informācija liecina, ka viens no izplatītākajiem uzņēmumu darbības veidiem attālināti reģistrētajām juridiskajām personām ir mazumtirdzniecība pa pastu vai internetu.

“Mazumtirdzniecība, izmantojot pasta vai interneta starpniecību kļuva populāra Covid-19 pandēmijas laikā līdz ar loģistikas ķēžu pielāgošanos jaunajai dienaskārtībai. Šobrīd mazumtirdzniecības popularitāte aug līdz ar internetā pieejamajiem materiāliem par šo tēmu - tieši par tā saucamo “dropšipingu” interneta resursos var atrast neskaitāmus piemērus, kursus un padomus šī uzņēmējdarbības virziena attīstīšanai, turklāt barjeras uzsākt savu mazo biznesu šajā sektorā ir ļoti mazas – nepieciešama tikai ideja un pieeja internetam. Mainījies arī veids, kā uzņēmumi atver bankas kontus biznesa uzsākšanai – lielākā daļa to dara tiešsaistē, jo tas ietaupa laiku un ir izdevīgāk arī no izmaksu viedokļa,” norāda Jānis Kopeika, bankas Citadele mazo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs.

2022. gadā kopumā tika reģistrēti 8826 uzņēmumi, kas ir par 401 mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Bankas kontu attālināti iespējams atvērt uzņēmumiem, kuri ir reģistrēti Latvijā un veic saimniecisko darbību Latvijā. To juridiskā forma ir SIA, individuālais komersants, zemnieku vai zvejnieku sabiedrība, kā arī to uzņēmuma kontā ienākošo maksājumu apjoms nepārsniegs 30 000 EUR. Konta atvēršana notiek pilnībā automatizēti un iespējama 20 minūšu laikā. Nepieciešams kvalificēts elektroniskais paraksts un tiesības vienpersoniski pārstāvēt uzņēmumu.