Banka Citadele

Aptauja: iedzīvotāji visvairāk novērtē bezkontakta karti kā noderīgāko banku pakalpojumu inovāciju Latvijā

Latvijas iedzīvotājiem noderīgākā finanšu sektora inovācija ir iespēja par pirkumiem norēķināties ar bezkontakta bankas kartēm, un šo funkciju novērtē gan jaunieši, gan, it sevišķi, pensionāri, secināts bankas Citadele veiktajā iedzīvotāju aptaujā.

Bezkontakta maksājumus bez PIN koda ievadīšanas kā noderīgāko inovāciju izceļ 27 % iedzīvotāju, jo sevišķi jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadu vecumam, kā arī tie, kuri pārsnieguši 60 gadu slieksni. Bezkontakta kartes funkcionalitāti kā sev noderīgāko atzīmē katrs trešais pensionārs, kā arī Latgalē, Pierīgā un Zemgalē dzīvojošie iedzīvotāji.

Pirkumu apstiprināšana internetā ar internetbankas saiti tā vietā, lai katru reizi norādītu bankas kartes informāciju, noderīga šķiet 18 % sabiedrības, un aptaujas dati liecina, ka sievietes šo funkciju novērtē uz pusi biežāk nekā vīrieši.

Trešā iecienītākā inovācija ir iespēja par pirkumiem maksāt ar viedtālruni, pulksteni, izmantojot Apple Pay, Google Pay – to atzīmē 17 % respondentu, un zīmīgi, ka vīrieši šo funkciju izceļ uz pusi biežāk nekā sievietes.

Banku mobilo lietotņu attīstību kopumā un lietotnēs piedāvātos pakalpojumus kā sev noderīgus raksturo 14 %. Dažāda veida attālinātos pakalpojumus – konta atvēršanu, kredīta saņemšanu kā noderīgāko uzsver 9 % aptaujāto. Visbiežāk tie ir iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadu vecumam.

“Pieredze rāda, ka iedzīvotājiem nepieciešams laiks, lai pierastu pie inovatīviem risinājumiem. Atceramies, ka arī pirms bezkontakta karšu ieviešanas bija bažas par drošību, taču šobrīd redzam, ka šo funkcionalitāti Latvijas iedzīvotāji novērtē visvairāk. Vēl pirms pāris gadiem nevarējām iedomāties, ka būs iespējams saņemt kredītu, pat neatnākot uz banku, vai ar savu viedtālruni norēķināties par pirkumu, pieliekot to pie pārdevēja telefona, kuram viedtālrunī ir maksājumu terminālis. Tāpat redzam, ka maksājumu gredzens vēl joprojām pozitīvi pārsteidz iedzīvotājus Latvijā un īpaši ārzemēs, kaut arī inovācija Citadelē radīta jau pirms trim gadiem. Arī nākotnē tehnoloģiju un interneta pakalpojumu attīstība būs par pamatu, lai banku sektors būtu starp inovatīvu risinājumu biežākajiem adaptētājiem, un, visticamāk, jau drīzumā novērosim arvien plašāku pakalpojumu apvienošanu vienas lietotnes ietvaros,” uzsver Andris Lazdiņš, bankas Citadele Karšu un norēķinu operāciju daļas vadītājs.

Citadeles dati par klientu iecienītākajiem maksājumu risinājumiem 2022. gadā liecina, ka biežāk izmantotais maksājumu risinājums ir bezkontakta karte, tālāk seko apmaksa ar Apple Pay, un trešo vietu ieņem bankas kartes ievietošana maksājumu terminālī, ievadot PIN kodu. Ceturtais biežāk izmantotais apmaksas veids ir maksāšana ar karti internetā, tai seko apmaksa ar Citadeles app vai Google Pay (apmaksas veids Android viedtālruņiem), maksājumu gredzens (unikāls Citadelei), Garmin Pay, maksājumu aproce, maksājumu uzlīme, un visretāk izmantotais risinājums ir Fitbit Pay.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par inovācijām finanšu pakalpojumos banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2023. gada februārī, Latvijā aptaujājot 1008 interneta lietotājus vecumā no 18 – 74 gadu vecumam.

Par Citadeles Grupu

Citadeles misija ir modernizēt finanšu nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. Citadelei Baltijā 2022. gadā bija 368 000 aktīvo klientu, jaunos aizdevumos izsniegti 646 miljoni eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2.9 miljardus, un depozītu apjoms veidoja 3.7 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu, piemēram, mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Citadele pirmā Baltijā privātpersonām sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem. Savukārt uzņēmumi aktīvi izmanto iespēju ne vien atvērt kontu attālināti un pieteikties finansējumam sava biznesa attīstībai, bet arī pieņemt maksājumus ar Citadele Phone POS lietotni un universālo e-komercijas risinājumu Klix.

Banka Citadele ir Grupas mātes uzņēmums Latvijā, un tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.