Citadele Bank

Pangakaardist maksesõrmuseks

Avaldatud

Veidi vähem kui saja aastaga on maksekaardist välja arendatud maksesõrmus. Maksekaardid loodi algselt 1920ndatel aastatel üksikute ettevõtete klientide jaoks ning maksesõrmuse võeti esmakordselt kasutusele 2015. aastal ettevõtte Kerv poolt. Eestis tutvustas viipemakse sõrmust Citadele pank 2022. aasta alguses. Tänaseks on maksesõrmus kujunenud selliseks hädapäraseks nutiaksessuaariks, mis ühendab endas NFC tehnoloogia omadusi, et igaüks mõistab selle praktilisust ja sellest tulenevat kasu igapäeva elule.

Millal võeti kasutusele viipemaksed?

Tänapäeva ühiskonnas kasutame maksekaarte enamiku kauplustes tehtavate ostude puhul. Aastal 2007 võeti kasutusele viipekaardid, millega saab viibata üle kaardilugeja ilma PIN-koodi sisestamata ja allkirja andmata, tingimusel, et ostu väärtus on alla 25 euro. Kulus veidi vähem kui kümme aastat, enne kui inimesed selle omaks võtsid ja kauplused seda makseviisi aktsepteerima hakkasid. Kui viipekaart esmakordselt kasutusele võeti, spekuleeriti palju selle üle, kas see on turvaline. Esialgu võis teha viipemakseid kuni 25 euro ulatuses, kuid selle populaarsuse tõttu viimastel aastatel suurendati seda 50 euroni. Kaardilugeja saab viipemakseid vastu võtta ainult siis, kui kaart on ekraanile hästi lähedal. Lugeja peab seega olema valmis makseid vastu võtma. Korraga saab vastu võtta ainult ühe makse, enne kui tehing on heaks kiidetud ja seega lõpule viidud.

Millal võeti maksesõrmus kasutusele?

Aastal 2015 töötas ettevõte Kerv välja esimese viipamisega maksesõrmuse. Selle idee seisneb selles, et enam ei pea muretsema rahakoti väljavõtmise või maksekaardi otsimise pärast, sest sõrmust saab kanda lihtsalt sõrmes. Kerge käeviipega kaardilugeja suunas saab sooritada kõik maksed – nii lihtne see ongi! Kuna viipemakseid aktsepteerivate kohtade arv on tohutult kasvanud, aktsepteeritakse maksesõrmust nüüd ka kõikjal Eestis. Citadele pank hakkas maksesõrmust Eestis pakkuma alates aasta algusest sest nähti, et inimesed hindavad makseviiside mitmekesisust ja kasutavad neid hea meelega. 2022. aasta jooksul on kõikidest panga maksetest juba tervelt 71% kontaktivabad.

Mis on maksesõrmuse eelised nutitelefoni või nutikella ees?

See on suurepärane, kui on olemas nutitelefon, millega saab mitte ainult tekstisõnumeid saata ja helistada, vaid teha ka kvaliteetseid fotosid, arvutada päeva jooksul tehtud samme ja isegi kasutada seda viipemaksete tegemiseks! Enamikul nutitelefonidel on tänapäeval kõik need funktsioonid olemas. Miks siis on maksesõrmuse kasutamine praktilisem?

Esimene asi on mugavus. Maksesõrmus on alati käepärast. Piisab vaid viipamisest kaardilugeja suunas ja makse ongi sooritatud! Enam ei pea kotist telefoni ja õiget rakendust otsima. Sõrmus on kohe olemas. Samuti ei vaja maksesõrmus laadimist, nii et sellel ei saa erinevalt nutitelefonist kunagi aku tühjaks. Kolmandaks on tegemist valikuga. Maksesõrmus on stiilne, uusim vidin turul. Miks osta nutitelefoni viimane sõna, kui praegune seade teeb kõike, mida vaja? Just seepärast, et ajaga kaasas käia.

Maksesõrmuse ilu seisneb selle lihtsuses, praktilisuses ja trendikuses, sobides kõigile. Maksesõrmus on saadaval kolmes värvitoonis - must, valge ja mustvalge. Kuigi maksesõrmuse üks peamine eesmärk on sooritada viipemakseid kiiresti ja lihtsalt, ei ole sellel samasuguseid funktsioone nagu teistel nutiseadmetel. Maksesõrmus on loodud nii, et see oleks mugav ja praktiline igapäevaste maksete tegemiseks. Nutitelefoni funktsioone on mitu, peamiselt kasutatakse seda suhtlemiseks. Erinevus seisneb aga selles, kas telefoni aku on täis või täiesti tühi. Olenemata sellest, kas olla rahvarohkes või inimtühjas kohas, on sõrmus alati valmis kasutamiseks.

Kas maksesõrmus on turvaline?

Maksesõrmus toimib samamoodi nagu viipekaart. Selles on kiip, mille makseterminal ära tunneb. Selleks et makse terminali kaudu vastu võtta, tuleb maksesõrmust viibata terminalile võimalikult lähedal. Kõige atraktiivsem maksesõrmuse puhul on see, et sõrmust saab kanda sõrmes. Seda saab alati kohe kasutada! Üks esimesi küsimusi, mida maksesõrmuse kohta küsitakse, on: „Aga mis siis, kui see ära kaob?“ Kui nüüd järele mõelda, on suurem tõenäosus kaotada oma maksekaart kui sõrmus. Nagu kõigil teistelgi ehetel, on maksesõrmusel erinevalt kaardist oma koht. Sõrmus on pidevalt sõrmes, aga maksekaarti kantakse tavaliselt käekotis/rahakotis, taskus või vabalt kotis. Sõrmus on  ühendatud panga mobiiliäpiga, milles klient saab muuta PIN-koodi, blokeerida sõrmuse makseid, jälgida tehinguid ja määrata maksepiirkondi. Sõrmus on veekindel ja valmistatud vastupidavast keraamilisest materjalist, mis kaitseb seda kriimustuste ja veekahjustuste eest. Sõrmuse saab tellida Citadele pangakaardi omanik, kes on liitunud X REWARDS lojaalsusprogrammiga.

Uudised