Citadele Bank

Citadele uuring: just need kriteeriumid on eestlaste jaoks uut autot ostes kõige olulisemad

Avaldatud

Täiesti uut autot soetades, oleks 75% eestlaste jaoks kõige olulisem, et sõiduk vastaks nende vajadustele ja soovidele; samuti märkis 65% vastajatest, et neile on väga oluline, et auto oleks kütuse suhtes ökonoomne. Keskkonnasõbralikkus ei huvita paljusid – vaid 12% küsitletutest, selgub Citadele panga tellitud uuringust.

Kõigis Balti riikides läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et nii leedulased, lätlased kui ka eestlased keskenduksid uut autot valides kõige rohkem oma ja pere vajaduste rahuldamisele - nad pööraksid tähelepanu sõiduki suurusele, reisijate arvule ja auto sobivusele kohalikele teedele.

Edasi erinesid kriteeriumite tähtsused riikide vahel - Leedus ja Eestis hindasid vastajad teise olulise aspektina väikset kütusekulule, Lätis hinnati teisena sõiduki keretüüpi. Kolmandal pidasid leedu elanikud oluliseks turvameetmeid, Eestis hinnati tähtsuselt kolmanda aspektina auto keretüüpi ja Lätis madalat kütusekulu.

"Uuringu tulemused peegeldavad ka tegelikkust. On loomulik, et inimesed mõtlevad ennekõike oma ja pere vajadustele ning valides autot, otsivad mugavat ja nende eluviisiga sobivat transpordivahendit. Ostjad hindavad ka kütusekulu ja hoolduskulusid. Seetõttu näeme tendentsi, et bensiiniautode osakaal turul säilitab endiselt kõrgeima positsiooni," kommenteerib Citadele liisingu juht Rainer Moppel.

Keskkonnasõbralikkus ei ole autoostjate jaoks oluline kriteerium

Eestlaste jaoks kõige ebaolulisemad kriteeriumid olid edasimüügiväärtus ja keskkonnasõbralikkus, neid aspekte pidas kõige olulisemaks vastavalt 11% ja 12% vastanutest.

"Eraklientide jaoks pole auto keskkonnasõbralikkus ostuotsust mõjutav faktor, mida tõenäoliselt mõjutab hind - keskkonnasõbralikumad elektriautod on kallimad. Ärisektorile on keskkonnasõbralikkuse tegur märksa olulisem. Sellele aitab kaasa ka riiklik poliitika, mille alusel rakendatakse soodustusi ostmisele, näiteks käibemaksukompensatsioon elektriauto ostmisel kuni 50 000 euro väärtuses," ütleb Moppel.

Kasutatud autod on populaarsemad

Kuigi uuringu eesmärk oli välja selgitada, milliste kriteeriumide järgi valiksid elanikud täiesti uue auto, siis Citadele liisingu juhi Rainer Moppeli hinnangul eelistavad hetkel eelistavad tarbijad turul pigem kasutatud sõidukeid ning peamiselt lähtutakse auto hinnast.

"Pärast eluasemelaenude maksete kasvu ei saa osa tarbijatest endale lubada uut autot liisinguga osta, ja ka kaskokindlustus kasutatud autole on odavam kui uuele. Seetõttu vaatlevad inimesed uute autode poole harvemini ja otsivad sagedamini 2-3 aasta vanuseid, väikese läbisõiduga ja heas seisukorras autosid, mille hind on soodsam" ütleb Moppel.

Ekspert märgib, et praegu valivad kliendid kõige sagedamini kuni 30-40 000 euro väärtuses autod, ja kõige populaarsemad on endiselt Volkswagen ja Toyota. Samuti on viimase aja jooksul suurenenud Peugeot nõudlus, nii elektriautode kui ka sisepõlemismootoriga autode kategoorias.

Populaarseimate elektriautode hulka kuuluvad ka Nissan, Volkswagen ja Peugeot. Moppeli sõnul valivad erakliendid kuni 30 000 eurot maksvaid autosid. Ettevõtete esindajad, kes saavad kasutada käibemaksusoodustust, otsivad kallimaid - kuni 50 000 eurot maksvaid autosid.

"Otsustades soetada uue auto, tasub esmalt hinnata mitte ainult selle üldist hinda, vaid ka seda, palju see isikule maksab igakuiselt: liisingumakset, kasutamis- ja kindlustuskulusid. On oluline, et ost tooks rõõmu ja teeniks vajaduste rahuldamist, mitte ei muutuks finantskoormaks. Kulusid hinnates saab edasi pöörata tähelepanu teistele kriteeriumitele, mis rahuldaksid kasutaja isiklikud soovid," soovitab Moppel.

Citadele panga tellitud ja uuringufirma Norstat Baltikumi ülene küsitlus viidi läbi juunis. Igas riigis küsitleti 1000 inimest vanusevahemikus 18-74.