Citadele Bank

Citadele väljastas 2023. aastal Baltikumis uusi laene 897 miljoni euro väärtuses

Avaldatud

Möödunud aastal jätkas Citadele Baltikumi ettevõtluskeskkonna  kasvu ja laienemise toetamist finantseerimise abil. Era- ja äriklientide finantseerimine Baltikumis kasvas 897 miljoni euroni, millest 2023. aasta IV kvartalis väljastati 276 miljonit eurot. 115 miljonit eurot anti laenudeks, mis hõlbustasid üleminekut rohelisele majandusele. Citadele tõstis mitu korda ka klientide hoiuste intresse ning hoiuste maht jõudis 3,83 miljardi euroni.

„Oleme uhked, et vaatamata 2023. aasta keerulisele majanduskeskkonnale oleme jätkuvalt pakkunud oma klientidele oma klassi parimaid finantsteenuseid ning taganud, et pank tegutseb tugeva kapitali- ja likviidsussuhtarvuga. Meil on rekordilised tulemused ning portfelli kvaliteet on senisest veelgi parem. Aasta jooksul on palju tööd tehtud strateegiliste valikute analüüsimisel ning jätkame Citadele võimalike edasiste stsenaariumide, sealhulgas võimaliku IPO hindamist,“ ütles Citadele tegevjuht Johan Åkerblom

Innovatsioon ja areng

2023. aastal jätkas Citadele oma eesmärki pakkuda mugavat digipanganduse kogemust, täiendades oma mobiiliäppi uute funktsioonidega. Pakkumise "Pank sinu taskus" osana saavad Läti ja Leedu kliendid nüüd mobiiliäpis vaid mõne klõpsuga hõlpsasti ligipääsu viiele kindlustustootele, mille eest saab tasuda  igakuiselt.

Citadele e-kaubanduse makselahendus Klix ületas 31. detsembri 2023 seisuga 1300 kaupleja ja registreeritud kasutajate arv 280 tuhande piiri. Aasta jooksul liikus Klixi kaudu 16 miljonit tehingut koguväärtusega 560 miljonit eurot. Ainuüksi 2023. aasta neljandas kvartalis töödeldi 4,2 miljonit tehingut kogusummas 159 miljonit eurot. Klix jätkas lahenduse „Osta kohe, maksa hiljem“ täiendamist, käivitades 2023. aastal mitu uut strateegilist partnerlust, näiteks Varle Leedus ning RD Electronics Lätis ja Leedus.

Esimene roheline kogumiskonto Baltikumi turul

Kooskõlas eesmärgiga toetada kliente üleminekul vähese CO2-heitega majandusele ja teadvustades jätkusuutlikkuse kasvavat tähtsust klientide jaoks, jätkas Citadele 2023. aastal uute pakkumiste väljatöötamist ja juurutamist.

Möödunud aasta kolmandas kvartalis tõi Citadele turule esimese rohelise kogumiskonto Balti turul, millel hoiustatud vahendid on suunatud süsinikdioksiidi heitkoguste vähendamise projektide rahastamiseks. Aastalõpu seisuga ulatus rohelise kogumiskonto maht 36,3 miljoni euroni. Lisaks tutvustas pank 2023. aasta neljandas kvartalis rohelist kodulaenu, mis on mõeldud kõrgeimatele energiatõhususe standarditele vastavate kodude rahastamiseks. Rohelised laenud ettevõtetele ja erasektorile ulatusid 2023. aastal 115 miljoni euroni, mis moodustab 13% uutest laenudest.

Silmapaistva klienditeenindusega pank Baltikumis

Iga-aastases Dive klienditeenindusuuringus on Citadele järjekindlalt tunnustatud kui Baltikumi parima klienditeenindusega pank, mis näitab turu üldise keskmisega võrreldes kõrgemaid tulemusi. Uuringu raames tehti testostude meetodit kasutades kõnesid nii klienditeeninduskeskustesse kui ka külastusi pangakontoritesse. Citadele saavutas kõrgeimad kohad mõlemas kategoorias – klientide telefoniteeninduses (1. koht Lätis ja Leedus, 2. koht Eestis) ja pangakontori külastuses (1. koht Lätis ning 2. koht Leedus ja Eestis).

Kogukonnale tagasi andmine

Positiivse töökultuuri edendamiseks ja kohaliku kogukonna sisukaks mõjutamiseks on Citadele käivitanud vabatahtlike päevade programmi, mis annab Citadele töötajatele võimaluse panustada igal aastal kolm tasustatud tööpäeva heategevuseks.

2023. aasta finantsnäitajad:

· Tegevustulud – 234 miljonit eurot.

· Puhaskasum – 110 miljonit eurot.

· Citadele laenuportfell – 2,862 miljardit eurot.

· Klientide hoiused – 3,830 miljardit eurot