Banka Citadele

Mazajiem uzņēmumiem aizdevumos Citadele šogad būs izsniegusi vairāk nekā pērn

Mazie uzņēmumi finansējumu piesaista lielākoties tehnikas atjaunošanai, būvniecības projektiem un apgrozāmajiem līdzekļiem, kā arī pandēmijas ietekmē audzis pieprasījums pēc faktoringa ar pircēja riska apdrošināšanu, liecina bankas Citadele informācija par mazajiem uzņēmējiem izsniegto finansējumu.

Mazo uzņēmumu segmentā pandēmija nav mazinājusi kreditēšanu un pieprasījumu pēc finansējuma. Neskatoties uz pandēmijas pirmā viļņa izraisīto pieprasījuma kritumu pavasarī, kreditēšanas apjomi kopš vasaras jau ir atgriezušies pagājušā gada līmenī,  un kopumā šogad aizdevumos būs izsniegts vairāk nekā pērn, liecina Citadele izsniegtā finansējuma apjoms mazajiem uzņēmumiem. Finansējumu mazie uzņēmumi piesaista ilgtermiņa ieguldījumiem –  lielākoties tehnikas atjaunošanai un būvniecības ieceru realizēšanai, kā arī apgrozāmajiem līdzekļiem. Pandēmijas ietekmē palielinājies pieprasījums pēc faktoringa ar klientu pircēju risku apdrošināšanu. Lai samazinātu riskus un nodrošinātos, ka par pasūtītajām precēm tiek pilnā apjomā samaksāts, faktoringu arvien biežāk izmanto ne tikai eksporta, bet arī vietējā tirgū strādājošie mazie uzņēmumi.

Kreditētākās nozares mazo uzņēmumu segmentā ir lauksaimniecība un mežsaimniecība, un tām izsniegti 28 % no kopējā finansējuma mazajiem uzņēmumiem, tad seko tirdzniecība – 20 % un apstrādes rūpniecība – 15 %. Pandēmijas ietekmē finansēšanas apjoms samazinājies nekustamā īpašuma, tūrisma, viesnīcu un ēdināšanas nozarēs.

“Mums kā vietējai bankai, kurai Latvija ir mājas tirgus, ir svarīgi turpināt atbalstīt vietējo biznesu, lai nodrošinātu, ka ekonomiskā aktivitāte Latvijā neapstājas un jaunas investīcijas turpinās, neskatoties uz sarežģīto situāciju. Redzam, ka mazo uzņēmumu noskaņojumu pandēmija nav būtiski pasliktinājusi, un pēc pavasara mēnešiem tie ir ātri pielāgojušies situācijai. Arī Citadeles līdzfinansētie projekti liecina, ka iecerētie investīciju projektu mazo uzņēmumu segmentā tiek realizēti atbilstoši plānotajām, turklāt visos Latvijas reģionos,” saka Vaidas Žagūnis, Citadeles korporatīvās pārvaldības vadītājs Baltijā, valdes loceklis.

Šī gada laikā būvniecības investīciju projektus ar Citadele finansējumu īstenojuši vairāki mazie uzņēmumi dažādos Latvijas reģionos.

Hidraulisko iekārtu ražotājs Lark-4, investējot vairāk nekā pusmiljonu eiro, no kuriem 170 tūkstoši eiro ir bankas Citadele līdzfinansējums, Gulbenē uzbūvējis jaunu ražošanas ēku.

Vietējais būvniecības veikals Līgo ar Citadele finansējumu 280 tūkstošu eiro apmērā paplašinājis tirdzniecību, pandēmijas laikā uzbūvējot jaunu veikala ēku Raganā.

Veites zobārstniecības kabinets no Liepājas bankas Citadele finansējumu 280 tūkstošu eiro apmērā investējis klīnikas renovācijā.

Savukārt zemnieku saimniecība Piekalnes no Valmieras ar Citadele līdzfinansējumu 274 tūkstošu eiro apmērā uzbūvējusi lauksaimniecības noliktavu.

Kopumā uzņēmumu kreditēšanas segmentā uzsāktie darījumi norāda uz veselīgu plānoto kreditēšanas apjomu. Citadele fokusējas uz darījumu izskatīšanu ražošanas, tirdzniecības, lauksaimniecības, informācijas tehnoloģiju, infrastruktūras un citās nozarēs.