Banka Citadele

Atgriežas aktivitāte viesmīlības un tūrisma sektoros

Kopš gada sākuma avio ceļojumu iegāde pieaugusi par 45 %, vietējo atpūtas mītņu pieprasījums pieaudzis par 20 %, tāpat pieaugums vērojams arī ēdināšanas iestāžu pakalpojumu pieprasījumā – gan ēdiena pasūtīšana uz mājām, gan iegāde uz vietas restorānā pieaugusi par 30 %, liecina Citadeles dati par karšu maksājumiem gan internetā, gan maksājumu termināļos. Savukārt, pieaugot veikalu pieejamībai, par 3 % samazinājušies pirkumi internetā.

Stabilais pieprasījuma pieaugums pēc naktsmītnēm, kas šobrīd pārspēj pagājušā gada jūniju, kad tika atcelti ierobežojumi, liecina par to, ka viesmīlības nozare ir spējusi pielāgoties, transformējot piedāvātos pakalpojumus. Tomēr kopējais pirkumu apjoms tik un tā ir trīs reizes mazāks nekā pirms pandēmijas.

Par viesnīcu pielāgošanos situācijai stāsta Sabīne Krieviņa, Mogotel SIA administratīvā direktore un valdes locekle: “Kopš šī gada sākuma no visām Mogotel viesnīcām strādā vien trīs un visas atrodas Rīgā, tomēr klientu skaits aprīlī bija par 16 % lielāks nekā vidēji šajā sezonā - no janvāra līdz martam. Rīgas viesnīcās klientu noteikti nav tik daudz, kā tas ir ārpus galvaspilsētas, jo krietni mazāks ir to vietējo iedzīvotāju skaits, kuri vēlas izmantot Rīgas viesnīcu pakalpojumus tā vietā, lai brauktu ārpus Rīgas. SPA pakalpojumus viesnīcās vēl arvien nav ļauts sniegt, kā arī restorāni nevar pasniegt ēdienus un dzērienus klātienē – šie ir daži no iemesliem, kāpēc Rīgas viesnīcu izvēle vietējiem iedzīvotājiem nav tik interesanta. Tajā pat laikā priecājamies, ka klientiem ir ļauts baudīt savu maltīti terasē. Nu ir iespēja pilnībā izbaudīt brīnišķīgo skatu no WELLTON Riverside SPA Hotel viesnīcas septītā stāva terases. Savukārt ārvalstu klientu skaits joprojām ir niecīgs, jo vēl arvien spēkā ir dažādi brīvas ceļošanas ierobežojošie nosacījumi, un mēs ļoti gaidām Eiropas “zaļā sertifikāta” ieviešanu!”

Lielāks pieaugums vērojams avio ceļojumu pieprasījumā, kas būtu skaidrojams ar vakcinācijas tempa pieaugumu un dažādu valstu ieviestajiem atvieglojumiem. Kopš gada sākuma lidojumu iegāde pieaugusi par 45 %, savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, apjoms palielinājies septiņas reizes.

“Redzam, ka palielinās gan tirgotāju, gan karšu lietotāju aktivitāte viesmīlības jomā, tomēr joprojām tā ir tālu no pirms pandēmijas līmeņa. Ēdināšanas uzņēmumi ierobežojumu mīkstināšanu sagaidīja ar lielu entuziasmu, ko redzam pēc pieaugošā pieprasījuma pēc maksājumu termināļiem.  Līdzīgi kā aprīlī būtiski pieauga klātienes pirkumu apjoms, jo tika atvērti mazie veikali, arī pēc terašu atvēršanas varam sagaidīt lielāku klientu aktivitāti restorānos. Neskatoties uz to, ka cilvēki ir iemācījušies izmantot e-komercijas risinājumus, liela daļa ir noilgojušies saņemt servisu klātienē,” skaidro Andris Lazdiņš, Citadeles karšu un norēķinu operāciju daļas vadītājs.

Atgriežas aktivitāte arī ēdināšanas iestāžu sektorā, un aprīlī sasniegtais pirkumu apjoms tuvojas pagājušā gada jūnija līmenim. Turklāt pēc terašu atvēršanas, kopējie apjomi varētu pat pārsniegt pagājušā gada vasaru, jo vairāk komersantu piedāvā arī ēdienu līdzņemšanai vai ar piegādi uz mājām.

Viesnīca Wellton Riverside SPA līdzīgi kā citas tūristu mītnes piedzīvoja apmeklētāju samazinājumu, tomēr pielāgojoties un piedāvājot jaunus pakalpojumus to vietā, kas šobrīd nav pieejami, viesnīca turpina darbību. Sīkāk par viesnīcas darbību skatīt video.