Banka Citadele

Ar Citadeles atbalstu top Mārtiņa Ķibilda raidījuma “Atslēgas” grāmata

Turpinot žurnālista, televīzijas raidījumu autora un vadītāja Mārtiņa Ķibilda ieceri, ir sākts darbs pie viņa veidotā vērienīgā dokumentālā televīzijas raidījuma “Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi” satura apkopošanas grāmatā. 50 faktoloģiski un sižetiski aizraujošos stāstos, kas ilustrēti ar plašu foto materiālu klāstu, populārzinātniskā veidā tiks aplūkoti zīmīgākie Latvijas vēstures atslēgas notikumi no 1918. gada līdz mūsdienām. Grāmata būs latviešu, angļu un krievu valodā, un tās prezentācija plānota novembrī Latvijas  Nacionālajā bibliotēkā. Akcentējot šī projekta aktualitāti izglītībā un kultūrā, banka “Citadele” ir kļuvusi  par tā atbalstītāju.

Apjomīgais izdevums “Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi” mūsdienīgā un viegli uztveramā veidā stāstīs par nozīmīgākajiem Latvijas vēstures notikumiem simt gados (1918–2018). Jaunā publikācija aicina ikvienu lasītāju – neatkarīgi no vecuma un vēstures zināšanām – uz kritisku sarunu, lai lauztu stereotipus par izšķirīgu valsts pagātnes notikumu gaitu un izceltu to būtiskās likumsakarības, kā arī saikni ar šodienu.

Šobrīd grāmatu “Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi” iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā vietnē veikals.atslegas.tv. Savukārt nopirkto eksemplāru varēsiet saņemt novembrī līdz ar grāmatas prezentāciju. Atbalstot Latvijas skolas un paplašinot tajās pieejamo mācību līdzekļu klāstu, aicinām iegādāties arī otru grāmatu, dāvinot to valsts vai gadumijas svētkos kādai skolai – piemēram, tai, kurā esat mācījies Jūs vai Jūsu bērni.

Mārtiņa izlolots, sākts un iedvesmots, projekts “Atslēgas” ir kļuvis par mūsu ģimenes, draugu un domubiedru svētu kopdarbu. Viņš vēlējās, lai šis nozīmīgais materiālu kopums turpinātu patstāvīgu dzīvi, raisītu diskusijas par Latvijas vēsturi un būtu plaši pieejams un noderīgs kā tiem, kas māca un mācās, tā arī ikvienam, kam mūsu valsts un tās vēsture ir interesanta, būtiska vai – vēl gluži sveša. Jaunā grāmata šos mērķus apvienos, ļaujot to izmantot gan kā uzziņu resursu, gan mācību līdzekli, gan arī reprezentatīvu stāstu par mūsu valsti. Mans pienākums ir turpināt iesākto, lai piešķirtu “Atslēgām” ilgtermiņa vērtību un noderīgumu sabiedrībai. It sevišķi tagad, kad karš Ukrainā vēl vairāk nekā iepriekš atgādina par mūsu nācijas kopīgajām un katra individuālajām vērtībām,” stāsta projekta “Atslēgas” turpinātāja Ilze Grase-Ķibilde.

“Grāmatas “Atslēgas” radīšana ir nozīmīgs projekts, kurā ir gods un lepnums būt blakus. Mārtiņš redzēja un skaidri apzinājās tās vērtības, kas veido mūsu nācijas identitāti, un viņa aizraujošais stāstījums daudziem atslēdza iepriekš neatvērtas vēstures lappuses, kas stāsta par mūsu valsts nozīmīgajiem notikumiem.

Paldies Ilzei Grasei-Ķibildei un visai komandai, kas turpina Mārtiņa iesākto projektu, un dod arī Citadelei iespēju kā Baltijas bankai sniegt ieguldījumu vēstures vērtību nodošanā nākamajām paaudzēm”, uzsver Aiga Volksone,” Citadeles Mārketinga un korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja.

Atbalstītāji: Latvijas Nacionālā bibliotēka, AS “Citadele banka”, Novum Riga Charitable Foundation, Nordtext, “DPD Latvija”.

Informatīvie atbalstītāji: Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, žurnāls “IR”, portāls “Delfi”, “Radio SWH”, portāls “jauns.lv”, projekts “Skola2030”, forums “Līdere”, Visual Media, JCDecaux, Ārlietu ministrija, Kultūras ministrija, Pasaules brīvo latviešu apvienība.